felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga avatásának keretében nyilvános díszmenetben vitték körbe a Tórát a környező utcákban – a Dohány utcai zsinagóga melletti Emánuel-emléfától, majd a Károly körút és a Madách tér érintésével – június 10-én délután.

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga a VII. kerületben található. Az épület utcafronti homlokzata historizáló stílusú, keleties, mór jegyeket mutat (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az 1872-ben átadott épület, amelyet Otto Wagner tervezett, évtizedeken át üresen állt, pusztult, ám tavaly év végére minden részletében megújult. A zsinagóga belső tere az eltérő liturgiai igényekből kifolyólag centrális kiképzést kapott. A tér átmérője 24,8 méter, magassága 28,15 méter. A hagyományoknak megfelelően a tórafelolvasó állvány, a bima a karzattal körülölelt tér középpontjába helyeződött. 

A főbejárattal szemben, az emeletről készült fotón látható a hatalmas, kovácsoltvas lámpa, oldalt az aranyozott oszlopok (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az eredeti tóraszekrényt 1990-ben elbontották, de megmaradtak egyes darabjai, amelyeket a mostani újraalkotáskor mintaként fel lehetett használni (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A tóraolvasó emelvény egyedi hidraulikus szerkezettel emelhető, süllyeszthető, így a szakrális tér egy gombnyomásra alkalmassá tehető kulturális rendezvények, akár nagykoncertek befogadására is. Az épületben kávéház, szalon és konferenciaterem, múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz is használható szobák is helyet kaptak.

Szemben a főbejárat, mögötte a Rumbach Sebestyén utca. Az épület középpontjában áll a tóraolvasó állvány (bima), amely egy különleges megoldással a földbe süllyeszthető (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Díszes oszlopfő, növényi motívumok a bearanyozott oszlopokon és mennyezeten. A zsinagóga belső terében az elemeket és díszeket, ahol lehetséges volt, az eredeti színekkel, a megmaradt darabok alapján rekonstruálták (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A tetőszerkezet alulnézetből, a centrális zsinagógateret hatalmas kupola fedi. A kupoladob színes üvegablakait Baliga Kornél tervezte (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A harmadik emeleten állandó kiállítás mutatja be a magyarországi zsidók életét, döntési helyzeteit egy magyar zsidó család történetén keresztül. A digitális eszközökön alapuló, filmes és animációs elemeket vegyítő audiovizuális élmény alkalmas lehet a fiatalok megszólítására is. A kiállítás részeként két „időkapszula” hasonlítja össze az 1740-es és a 2020-as évek hétköznapi jelenségeit, például a jellemző ételeket, az egy nap alatt megtehető távolságot.

A nemzetközi jelentőségű műemlék ICOMOS-díjjal elismert rekonstrukciója 3,2 milliárd forintból, kormányzati támogatással valósult meg.

Forrás: MTI, Pestbuda.hu

Nyitókép: Régi fényében ragyog a felújított Rumbach utcai zsinagóga (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)