A Magyar Nemzeti Múzeum egykori munkatársáról, Apponyi Geraldine-ról nevezték el azt a cukrászdát, amely most nyílt meg a Múzeumkert egykori kertészházában – írja az MTI. A cukrászdát az Auguszt család üzemelteti.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója az avatáson felidézte, hogy a múzeumkerti üzlet névadója, Albánia királynéja még házasságkötése előtt, 1937-től az intézmény munkatársa volt. A gyűjtemények feldolgozását segítette, kiadványokat árult, és a látogatók idegen nyelvű tájékoztatásában segédkezett.

Apponyi Geraldine nem sokáig dolgozott a múzeumban, mivel 1938-ban I. Zogu albán királlyal házasságot kötött Tiranában. Emléke előtt tisztelegve döntöttek úgy, hogy a XIX. századi kertészház bővítésével kialakított kávézó az ő nevét viselje.

A XIX. századi kertészház bővítésével kialakított cukrászdát Apponyi Geraldine-ról nevezték el (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a múzeum, együttműködésben az Albán Nagykövetséggel és a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint az uralkodói pár leszármazottaival az elmúlt öt évben két időszaki kiállítást is rendezett, amely az uralkodói pár történetét dolgozta fel.  
„Geraldine története csodálatos és egyben szomorú is, hiszen csak egy évig volt Albánia királynéja. Ez alatt a rövid idő alatt sikerült megnyernie az emberek szívét, szeretettel emlékeznek rá Albániában” – mondta köszöntőjében Arian Spasse albán nagykövet.

Hangulatos terasz a Múzeumkertben (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A cukrászdát az Auguszt család üzemelteti (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A helyszín a Pollack Mihály tér felőli árnyas részén t​alálható (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az esemény alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára Apponyi Geraldine albán királyné egykori ügyvédje, Hunyor Imre fényképalbumával gazdagodott, a leszármazottak, Piazza-Hunyor Katalin és Piazza-Georgi Barbara ajándékának köszönhetően.

A királyi pár esküvőjét megörökítő fényképalbum több mint kétszáz, többségében kisméretű fotográfiát tartalmaz. A felvételek a tiranai ceremónia és a kísérő programok mozzanatait, résztvevőit, valamint a magyar vendégek autókonvojának hazaútját örökítik meg Bojár Sándor fotóriporter és egy amatőr fotográfus kameráján keresztül.

Dr. Hunyor Imre esküvői fényképalbuma (Forrás: mnm.hu)

A cukrászda vendégtere mintegy 120 négyzetméter, a teraszon pedig kezdetben 24 ülőhely fogadja az érdekéődőket, ámn ez később bővíthető.

A 150 éves múltra visszatekintő Auguszt családnak ez a negyedik üzlete a fővárosban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Múzeumkert Pollack Mihály tér felöli árnyas részén található cukrászda hétfői napok kivételével keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között fogadja a vendégeket.

Forrás: MTI

Nyitókép: Auguszt cukrászda nyílt a Múzeumkertben (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)