Július 30-án újra szabadstrand nyílik a Duna budapesti szakaszán. A Római-parti Plázs belépőjegy nélkül látogatható, bójákkal kijelölt területű, fürdőzésre alkalmas partszakasz lesz, ahol a fürdési idény egészen nyár végéig, 2021. augusztus 22-ig tart majd  – derül ki az Óbudai Önkormányzat közleményéből.

​A kijelölt fürdőhely az óbudai Kossuth Lajos üdülőpart 15-17. szám mellett helyezkedik el, a Hattyú csónakház közelében.

A Római-parton, a Kossuth Lajos üdülőpart 15–17. szám melletti Duna-parti területen nyit a „Római-parti Plázs” nevű szabadstrand (Fotó: obuda.hu)

Mint írják, a strandon lesz ingyen ivóvíz, mosdó, pelenkázó, zuhanyzó és napágyak, amelyeket az Óbuda-Pénzügyőr SE sporttelepe biztosít a vendégeknek. A területen vízimentő-szolgálat is fog működni 11 és este 7 óra között, a fürdőhely nyitvatartási idejében, valamint gondnokot/fövenyőrt is alkalmaz az egyesület.

​A Római-parti Plázs területén éjszakai őrség is működni fog minden nap 22 órától másnap reggel 8 óráig. A kijelölt területen csak a szigorú biztonsági előírásokat betartva szabad fürdeni és csak a 120 cm-es bójasoron belül.

A korábbi években próbaként, néhány tesztnapon már üzemelt szabadstrand a vízparton. A mostani nyitást a partszakasz felmérése, szigorú hatósági és vízminőségi vizsgálatok és szakhatósági engedélyeztetés előzte meg. Fontos előkészítő tevékenység volt a strandolásra alkalmas környezet megteremtése.

A fürdési idény 2021. július 30-tól augusztus 22-ig tart (Fotó: obuda.hu)

Budapesten a vízminőség romlása miatt 1973-ban szüntették meg az utolsó szabadstrandokat, a főváros területén a fürdést betiltották. A folyamatos vízminőség-vizsgálat eredményei alapján azonban kijelenthető: újra kiváló minőségű a természetes fürdővíz, ezért nyílt most lehetőség arra, hogy újra strandot nyithassanak Duna Budapesti szakaszán. 

Forrás: obuda.hu

Nyitókép: Hamarosan megnyílik a Római-parti szabadstrand​ (Fotó: obuda.hu)