Indulhat az Iparművészeti Múzeum régóta várt rekonstrukciója

A cikk angol nyelvű változata: The long-awaited reconstruction of the Museum of Applied Arts can begin

2021. augusztus 16. 18:00

A munkák során kívül-belül restaurálják a Lechner Ödön által tervezett gyönyörű szecessziós palota díszítéseit, megerősítik az épület alapozását, lebontanak több belső válaszfalat és udvari toldaléképületet, valamint a múzeum 21 méter magas kéményét is.

Kihirdették az Iparművészeti Múzeum régóta várt felújítására kiírt pályázat eredményét. Az Üllői út 33-37. szám alatt lévő, 1893 és 1896 között Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint épült szecessziós palota teljes rekonstrukción esik át.  

Az uniós közbeszerzési értesítő szerint a munkák során a 18 507 négyzetméter alapterületű épületben elbontanak 707 négyzetmétméternyi belső, nem teherhordó válaszfalat, a gépészeti és elektromos rendszert, a főépületen kívül 5889 légköbméternyi toldaléképületet és a múzeum egyik melléképülethez csatlakozó, 21 méter magas kéményt is. 

Az Iparművészeti Múzeum épülete 1940-ben. A felújítás után természetesen visszakerült majd a kupola csúcsáról a rossz állapota miatt 2011 leemelt laterna is (Fotó: Fortepan/Képszám: 24134)

Ezeken kívül megerősítik a főépület alapozását is speciális talajbafecskendezési módszerrel. 

Az épület egyediségét adó sokféle színpompás díszítés és a különböző anyagú díszítőelemek (festések, dísztégla, fa, fém, Zsolnay-kerámia, gipsz, műkő, terrazzo, üveg és vakolt felületek) felújításán restaurátorok hada dolgozik majd. Lesznek elemek, melyeket elbontás után külső helyszínen újítanak fel majd szállítanak vissza, a szerződés azonban kiköti, hogy minden egyes műemléki elemet az anyagának megfelelő körülmények között kell tárolni, nehogy károsodjanak. 

Az ehhez kapcsolódó bontási és restaurálási feladatokat 40 milliárd 208 millió forintból végzi el a két győztes cég, a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. és a Swietelsky Kft.

Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Indulhat? Már évek óta be van zárva. Eddig mit csináltak?

Válaszok:
Sándor | 2021. szeptember 6. 22:46

Jajdejó, éljen, éljen, szerencsére ebből a 40 milliárdos buliból sem marad ki a nagymezethy, dollármilliárdosunk, az "okosabbmint Zuckerberg" mészaros.


"Az Iparművészeti Múzeum épülete 1940-ben. A felújítás után természetesen visszakerült majd a kupola csúcsáról a rossz állapota miatt 2011 leemelt laterna is"
---------------------------------------------------------------
Ne beszéljünk mellé. 1956-ban ellőtték a laternát, majd minősíthetetlen munkával "helyrehozták" és csálén állt nagyon sokáig.


Reki barátom. Eltaláltad. Semmit sem csináltak. (Azaz a muzeológusok bejártak dolgozni. de az Eszterházy kiállítás óta újabbra nem emlékszem.)Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó