A budai Vár keleti lejtőjén, a Csónak utca 1-3 . szám alatt álló, 1870-1872-ben épült épületet eredetileg Ybl Miklós tervezte Lónyay Menyhértnek, az Andrássy-kormány pénzügyminiszterének, későbbi miniszterelnöknek. A klasszicista elemeket is tartalmazó neoreneszánsz épületet 1923-ban vásárolta meg báró Hatvany Ferenc műgyűjtő, aki beköltöztette 800 műtárgyból álló gyűjteményét is a villába. 

A Lónyay-Hatvany-villa kertje is megújult (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

A villából pazar kilátás nyílik a városra (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

A villa 1944-ben bombatalálatot kapott és teljesen kiégett, maraványait pedig lebontották. Az épületet 2000-ben kezdték újjáépíteni Kerényi József és Bordás Péter tervei szerint, a munkálatok másfél évtizedig zajlottak. A minden részletében újraalkotott épület ezt követően azonban évekig üresen állt, mígnem a közelmúltban meg nem kapta a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Batthyány Lajos Alapítvány, amely a jövőben székházaként és rendezvények megtartására használja majd a felújított épületet. 

Az eredeti villa 1880 és 1890 között, Klösz György felvételén (Fotó: Fortepan/ Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.046)

A villát ünnepélyes keretek között, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Pallós Nikoletta, a Batthyány Lajos Alapítvány főigazgatója jelenlétében szeptember 3-án adták át új rendeltetésének. 

A villában az átadás alkalmából Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mondott beszédet (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Nyitókép: Both Balázs/pestbuda.hu