Átadták a felújított Lónyay-Hatvany villát a budai Várhegyen

A cikk angolnyelvű változata: The renovated Lónyay-Hatvany villa on the Buda Várhegy was inaugurated

2021. szeptember 5. 10:00

Az eredetileg Ybl Miklós által tervezett, 1872-ben épült villa a második világháborúban bombatalálatot kapott, kiégett, majd lebontották. Az ezredforduló után teljesen újraépítették, ám az elmúlt években üresen állt. A közelmúltban a Batthyány Lajos Alapítvány számára újították fel, az épület a jövőben a szervezet székházaként működik majd.

A budai Vár keleti lejtőjén, a Csónak utca 1-3 . szám alatt álló, 1870-1872-ben épült épületet eredetileg Ybl Miklós tervezte Lónyay Menyhértnek, az Andrássy-kormány pénzügyminiszterének, későbbi miniszterelnöknek. A klasszicista elemeket is tartalmazó neoreneszánsz épületet 1923-ban vásárolta meg báró Hatvany Ferenc műgyűjtő, aki beköltöztette 800 műtárgyból álló gyűjteményét is a villába. 

A Lónyay-Hatvany-villa kertje is megújult (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

A villából pazar kilátás nyílik a városra (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

A villa 1944-ben bombatalálatot kapott és teljesen kiégett, maraványait pedig lebontották. Az épületet 2000-ben kezdték újjáépíteni Kerényi József és Bordás Péter tervei szerint, a munkálatok másfél évtizedig zajlottak. A minden részletében újraalkotott épület ezt követően azonban évekig üresen állt, mígnem a közelmúltban meg nem kapta a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Batthyány Lajos Alapítvány, amely a jövőben székházaként és rendezvények megtartására használja majd a felújított épületet. 

Az eredeti villa 1880 és 1890 között, Klösz György felvételén (Fotó: Fortepan/ Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.046)

A villát ünnepélyes keretek között, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Pallós Nikoletta, a Batthyány Lajos Alapítvány főigazgatója jelenlétében szeptember 3-án adták át új rendeltetésének. 

A villában az átadás alkalmából Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mondott beszédet (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Nyitókép: Both Balázs/pestbuda.hu

Összesen 5 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Az épület két utcafrontos ablaka be van fedve. Olyan mintha alszana vagy nem látna. Más is így látja vagy csak nekem tűnt fel?


Az egyik legnagyobb magán műgyűjtemény volt a háború előtt az épületben. (El Greco, Tintoretto, Degas, Renoir, Manet)


Sajnos számos műkincset a szovjetek vittek el "hadizsákmányként", amelyek mai napig az Ermitázsban pihennek...

Válaszok:
Sándor | 2021. szeptember 17. 01:06

A németek is vittek bőven, sőt még nyugati szövetségesek is. Egy része a gyüjteménynek a Metropolitanben és a Musée d'Orsay van.


Vittek az oroszok mindent. Apám karóráját, jegygyűrűjét és csizmáját is vitték. (Apám örült, hogy nem őt magát vitték..)Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó