Hálaadó istentiszteletet tartottak szeptember 26-án a pesterzsébeti Szabótelepi Református Egyházközség új templomában. A templomszentelőn Balog Zoltán püspök igehirdetése után Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntötte a gyülekezetet. Ahogy elhangzott, a templom neve a nemzeti egységet és összetartozást fejezi ki. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi tanár, aki gyűjtést szervezett a templomépítésre, elmondta, sok ezer ember adományozott függetlenül felekezeti hovatartozásuktól országszerte és a határokon túl is.

A pesterzsébeti református Összetartozás-templom felszentelése napján, az ünnepi istentisztelet kezdete előtt 2021. szeptember 26-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A 20. kerületi Mátyás király téren felépült templom terveinek vázlatát Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész készítette, a terveket tanítványa, Dósa-Papp Tamás dolgozta ki. Makovecz Imre első fővárosi templomának alapkövét alapkövét 2018. szeptember 23-án tették le, az építkezést 2019-ben kezdték el.

A Szabó-telepi Református Gyülekezet már 1941-es megalakulása óta igyekezett saját templomot emelni, de a II. világháború és az utána kialakult politikai helyzet felemésztette a közösség vagyonát, és ellehetetlenítette a templom felépítését. 2011-ben született döntés arról, hogy Pesterzsébeten, a Mátyás király téren egy új református templom épüljön, illetve arról is, hogy azt Makovecz Imre világhírű építőművész tervezze.

Az első budapesti Makovecz-templom (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hálaadó istentiszteletet tartottak szeptember 26-án a pesterzsébeti Szabótelepi Református Egyházközség új templomában (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az új templom főként kormányzati támogatással, részben közadakozásból és kerületi támogatással épült fel. Az épületegyütteshez gyülekezeti ház és parókia is tartozik.

Forrás: MTI, Pestbuda

Nyitókép: Felszentelték a pesterzsébeti református Összetartozás-templomot​ (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)