Tervpályázatot hirdetnek a Városháza park megújítására

A cikk angol nyelvű változata: A design tender is being announced for the renewal of the Town Hall Park

2021. november 8. 16:00

Az elképzelések szerint a jelenleg parkolónak használt területet parkká alakítják és megnyitják a budapestiek előtt. A Városháza park megújítása 2023-ban kezdődhet meg, ezzel együtt tervben van a Városháza hátsó, a Károly körút felé néző homlokzatának felújítása is.

Tervpályázatot ír ki a Fővárosi Önkormányzat az V. kerületi Városháza park megújítására, a beérkező pályaműveket jövő tavasszal bírálják el - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és helyettese, Kerpel-Fronius Gábor – írja az MTI.

Karácsony Gergely közölte: Budapest egyik szégyenfoltja a Fővárosi Önkormányzat épületének parkolásra használt udvara, és egyik nagyon fontos választási ígérete volt, hogy ezt a területet visszaadják a budapestieknek; a munka 2023-ban kezdődhet. A főpolgármester elmondta, nyitott városházát képzelnek el, szeretnék az épületet kulturális és közcélokra megnyitni.

A Fővárosi Önkormányzat épületének parkolásra használt udvarát is parkká alakítják (Fotó: Google maps)

Ezzel párhuzamosan zajlik a Merlin Színháznak korábban helyet adó, a Gerlóczy utcában található volt trafóház, valamint a városháza hátsó homlokzatának felújítása. A városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában tervezik elhelyezni a Budapest Galériát.

A Merlin Színház épülete a Gerlóczy utca – Károly körút sarkán (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Karácsony Gergely közölte: a főváros vezetésének határozott célja, hogy továbbra is tulajdonosa maradjon az épületegyüttesnek. „Ebben az önkormányzati ciklusban a budapestiek sokkal közelebb kerülhetnek majd a fővárosi önkormányzat épületéhez is” – mondta, hozzátéve: az érintett területre parkot képzelnek, amelyet a lehető legtöbb közösségi célra szeretnének majd használni.

Kerpel-Fronius Gábor elmondta, jövő áprilisban hirdetnek majd eredményt a tervpályázaton, a pályaművek díjazására és megvételére bruttó 12 millió forint áll rendelkezésre. Szeretnék, hogy a létrejövő park otthonul szolgáljon majd azoknak, akik a környéket használják.

A tervpályázat bírálóbizottságában a főváros képviselői mellett helyet kaptak az állami szervek, a szakmai szervezetek, az V. kerület képviselői is. A testületbe civilek is jelentkezhetnek majd egy nyilvános pályázat útján – közölte a főpolgármester-helyettes.

Kerpel-Fronius Gábor kérdésre válaszolva elmondta, a Merlin Színház volt épületének vegyes funkciót szánnak: olyan kialakítást terveznek, amely konferenciákra, közösségi tevékenységekre és kulturális eseményekre is alkalmas.

A varoshazapark.budapest.hu oldalon közzétettek szerint a tervpályázatot november 24-én hirdetik meg, a pályaműveket 2022. március 21-ig lehet beadni. Eredményhirdetés 2022. április 29-én lesz.

A park a Városháza épülete felől, háttérben a Szent István-bazilika, az Anker-palota és a Madách-házak (Forrás: Google maps)

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergelyt kérdezték azokról a sajtóhírekről, amelyek szerint eladnák a városháza épületét. A főpolgármester közölte: a Fővárosi Önkormányzat senkivel nem kötött megállapodást erről, mert nincs ilyen szándéka. Emlékeztetett: az ügyben feljelentést tett.

Forrás: MTI

Nyitókép: A felújítás látványterve (Fotó: varoshazapark.budapest.hu)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ahhoz képest, hogy az első dolga lesz, két év után sikerült kiírnia a pályázatot a főpolgármester úrnak. Gratulálok!

Válaszok:
Sándor | 2021. november 13. 18:32

Köztudott, hogy a parképítés álca a Városház eladásához. Amúgy jobb, ha Karácsony Gergely végkép elmegy a fészkes fenébe a Városházáról, mert autót sem, várost sem tud vezetni. Jó kérdés, hogy mit tud, de a budapestiek többsége szerint semmihez sem ért.


Reki!
A fácánokat és a bal-fácánokat nem szokták "úrnak" nevezni. Ne essünk túlzásokba!Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó