A Közti Zrt. és a Hamburg C Kft. tervezheti közösen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) új belvárosi campusát, amely a VIII. kerületben a Magyar Rádió volt épületegyüttesének területén épülhet majd meg – írja az MTI.

A Budapest Fejlesztési Központ és a PPKE nemzetközi építészeti tervpályázatának csütörtöki budapesti eredményhirdetésén Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke közölte: az új campus 2026 tavaszára épülhet fel a Pollack Mihály tér, a Szentkirályi utca, a Múzeum utca és a Bródy Sándor utca által határolt városnegyedben.

A Palotanegyed szívében, a Múzeum utca – Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Szentkirályi utca által határolt városnegyedben épül a PPKE új campusa (Fotó: Fürjes Balázs államtitkár Facebook-oldala)

Elmondta, a pályázatra tizenegy pályamű érkezett, és az első helyezettet a bírálóbizottság egyhangúlag választotta ki. A kivitelezőt is majd egy nyilvános európai uniós közbeszerzésen választják ki – jelezte Fürjes Balázs.

Hangsúlyozta: az új campust sokszoros összefogásban tervezik és építik meg. Az állam és a Magyar Katolikus Egyház megállapodásban rögzítette, hogy kormányzati finanszírozás mellett közös munkával valósítják meg a mindenki számára nyitott új campust. Ezt követően a tervek elkészítésére fővárossal és a VIII. kerülettel fogtak össze.

Az új épület látványterve (Fotó: Fürjes Balázs államtitkár Facebook-oldala)

Az államtitkár elmondta, a Magyar Nemzeti Múzeum mögötti területét három történeti épület határozza meg, és fontos szempont volt, hogy „a behemót szocialista” városépítés öröksége után „kiszabadítsák” a Pollack Mihály teret a túlzott beépítés fogságából. Az új épületegyüttestől kifejezetten „szerénységet és alázatot” vártak el, hogy azok ne akarjanak dominálni, a XIX. századi épületeken felülkerekedni – tette hozzá.

A Pollack Mihály tér felőli oldal (Fotó: Fürjes Balázs államtitkár Facebook-oldala)

Fürjes Balázs kiemelte: nagyon fontos volt, hogy a városlakók és a hallgatók számára egy zöld, barátságos, átjárható, szellős közösségi tér születhessen. Az új campus szervesen kapcsolódik majd az egyetem jog- és államtudományi karának Szentkirályi utcában található épületéhez.

Így kapcsolódik majd egymáshoz az új épülettömb és a meglévő paloták (Fotó: Fürjes Balázs államtitkár Facebook-oldala)

Erő Zoltán, Budapest főépítésze, a bírálóbizottság tagja elmondta, a PPKE Piliscsabán egy agglomerációs területen lévő campusszal kezdte a működését, az új épületegyüttes felépítése után pedig beköltözik a Budapest belvárosába. A beruházásnak köszönhetően átjárható és bejárható lesz a terület Kiskörút és a Szentkirályi utca között – mutatott rá.

Ilyen lesz a belső tér (Fotó: Fürjes Balázs államtitkár Facebook-oldala)

Kiemelte, a győztes pályamű teljesíti mindazokat az elképzeléseket, amelyek elvártak. Erő Zoltán kitért arra is, egy pontban maradt vita, az, hogy a zsűri minimális számú parkolóhelyet javasol a területre a jó tömegközlekedési megközelítés miatt, míg a tervezési programban kétszáz parkolóhely szerepel.

Kuminetz Géza, a PPKE rektora azt mondta, hogy az egyetem komoly lehetőségek és feladatok előtt áll: egy „egységes” campus megépítésének a kapujába a érkeztek. A nyertes pályaműnek járó elismerést a KÖZTI Zrt. részéről Tima Zoltán vezető tervező és a Hamburg C Kft. részéről Kruppa Gábor vezető tervező vehette át.

Az új campus látványterve (Fotó: Fürjes Balázs államtitkár Facebook-oldala)

Fürjes Balázs a Facebook-oldalán arról is beszámolt, hogy Tima Zoltánnak köszönhető az újbudai Dorottya Udvar irodaépülete, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér SkyCourt és T2B mólója, és a Kossuth tér megújítása is. Kruppa Gábor „a kő és a tégla szerelmese”, neve az V. kerületi szecessziós építészeti műremek, a Gresham-palota megújításáról is ismert lehet – írta.

Az államtitkár bejegyzésében közölte azt is, hogy közel 4000 pázmányos hallgató és majd 500 oktató kap új otthont a felépítendő campusban. Az új campus minden élethelyzetben „kényelmes” lesz. Családbarát egyetemet építenek, a legtöbb szintre baba-mama szobát terveznek. Lesz továbbá fitnesz központ, sportcsarnok, tornaterem. A bentlakó diákoknak mintegy 200 férőhelyes kollégium épül – írta.

Forrás: MTI

Nyitókép: A PPKE új campusának terve (Fotó: Fürjes Balázs államtitkár Facebook-oldala)