Megvan a tervezője a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának – Mutatjuk a látványterveket

A cikk angol nyelvű változata: We have the designer of the new campus of the Péter Pázmány Catholic University - Here are the visual plans

2021. november 11. 14:30

Kihirdették a tervpályázat eredményét, melyet a Közti Zrt. és a Hamburg C Kft. nyertek meg. Így az ő elképzelései szerint épülhet fel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új épületegyüttese 2026 tavaszára a Nemzeti Múzeum mögött, a Pollack Mihály tér, a Szentkirályi utca, a Múzeum utca és a Bródy Sándor utca által határolt területen, a VIII. kerületben.

A Közti Zrt. és a Hamburg C Kft. tervezheti közösen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) új belvárosi campusát, amely a VIII. kerületben a Magyar Rádió volt épületegyüttesének területén épülhet majd meg – írja az MTI.

A Budapest Fejlesztési Központ és a PPKE nemzetközi építészeti tervpályázatának csütörtöki budapesti eredményhirdetésén Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke közölte: az új campus 2026 tavaszára épülhet fel a Pollack Mihály tér, a Szentkirályi utca, a Múzeum utca és a Bródy Sándor utca által határolt városnegyedben.

A Palotanegyed szívében, a Múzeum utca – Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Szentkirályi utca által határolt városnegyedben épül a PPKE új campusa (Fotó: Fürjes Balázs államtitkár Facebook-oldala)

Elmondta, a pályázatra tizenegy pályamű érkezett, és az első helyezettet a bírálóbizottság egyhangúlag választotta ki. A kivitelezőt is majd egy nyilvános európai uniós közbeszerzésen választják ki – jelezte Fürjes Balázs.

Hangsúlyozta: az új campust sokszoros összefogásban tervezik és építik meg. Az állam és a Magyar Katolikus Egyház megállapodásban rögzítette, hogy kormányzati finanszírozás mellett közös munkával valósítják meg a mindenki számára nyitott új campust. Ezt követően a tervek elkészítésére fővárossal és a VIII. kerülettel fogtak össze.

Az új épület látványterve (Fotó: Fürjes Balázs államtitkár Facebook-oldala)

Az államtitkár elmondta, a Magyar Nemzeti Múzeum mögötti területét három történeti épület határozza meg, és fontos szempont volt, hogy „a behemót szocialista” városépítés öröksége után „kiszabadítsák” a Pollack Mihály teret a túlzott beépítés fogságából. Az új épületegyüttestől kifejezetten „szerénységet és alázatot” vártak el, hogy azok ne akarjanak dominálni, a XIX. századi épületeken felülkerekedni – tette hozzá.

A Pollack Mihály tér felőli oldal (Fotó: Fürjes Balázs államtitkár Facebook-oldala)

Fürjes Balázs kiemelte: nagyon fontos volt, hogy a városlakók és a hallgatók számára egy zöld, barátságos, átjárható, szellős közösségi tér születhessen. Az új campus szervesen kapcsolódik majd az egyetem jog- és államtudományi karának Szentkirályi utcában található épületéhez.

Így kapcsolódik majd egymáshoz az új épülettömb és a meglévő paloták (Fotó: Fürjes Balázs államtitkár Facebook-oldala)

Erő Zoltán, Budapest főépítésze, a bírálóbizottság tagja elmondta, a PPKE Piliscsabán egy agglomerációs területen lévő campusszal kezdte a működését, az új épületegyüttes felépítése után pedig beköltözik a Budapest belvárosába. A beruházásnak köszönhetően átjárható és bejárható lesz a terület Kiskörút és a Szentkirályi utca között – mutatott rá.

Ilyen lesz a belső tér (Fotó: Fürjes Balázs államtitkár Facebook-oldala)

Kiemelte, a győztes pályamű teljesíti mindazokat az elképzeléseket, amelyek elvártak. Erő Zoltán kitért arra is, egy pontban maradt vita, az, hogy a zsűri minimális számú parkolóhelyet javasol a területre a jó tömegközlekedési megközelítés miatt, míg a tervezési programban kétszáz parkolóhely szerepel.

Kuminetz Géza, a PPKE rektora azt mondta, hogy az egyetem komoly lehetőségek és feladatok előtt áll: egy „egységes” campus megépítésének a kapujába a érkeztek. A nyertes pályaműnek járó elismerést a KÖZTI Zrt. részéről Tima Zoltán vezető tervező és a Hamburg C Kft. részéről Kruppa Gábor vezető tervező vehette át.

Az új campus látványterve (Fotó: Fürjes Balázs államtitkár Facebook-oldala)

Fürjes Balázs a Facebook-oldalán arról is beszámolt, hogy Tima Zoltánnak köszönhető az újbudai Dorottya Udvar irodaépülete, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér SkyCourt és T2B mólója, és a Kossuth tér megújítása is. Kruppa Gábor „a kő és a tégla szerelmese”, neve az V. kerületi szecessziós építészeti műremek, a Gresham-palota megújításáról is ismert lehet – írta.

Az államtitkár bejegyzésében közölte azt is, hogy közel 4000 pázmányos hallgató és majd 500 oktató kap új otthont a felépítendő campusban. Az új campus minden élethelyzetben „kényelmes” lesz. Családbarát egyetemet építenek, a legtöbb szintre baba-mama szobát terveznek. Lesz továbbá fitnesz központ, sportcsarnok, tornaterem. A bentlakó diákoknak mintegy 200 férőhelyes kollégium épül – írta.

Forrás: MTI

Nyitókép: A PPKE új campusának terve (Fotó: Fürjes Balázs államtitkár Facebook-oldala)

Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Elűnik nagyon oda nem illő epület, és egy modern, de jobban harmoinzáló kerül a helyére. Összességében elégedett vagyok. A Károlyi-épület hátsó kertjét viszont eredetihez hasonló állapotra állítanám vissza.

Válaszok:
belter | 2021. november 13. 21:35

Első gondolatom a tervről a Károlyi-palota kertje volt. Egy olyan különlegességet kaphatna vissza a belső városrész, ami nemcsak Budapesten ritka (talán a közeli Almásy-palotáé még), dr világviszonylatban is nagy érték lenne. Különös kedvencem a kert hátfala, a Károlyi-bérház egykori vakhomlokzata (valamennyi Ybl Miklós terve).

Az régi és új épületegyüttes minden tekintetben példamutató, méltó lesz a rangos egyetemhez és a Fővároshoz. Külön öröm, hogy remek kapcsolat lesz a történelmi épületek (Nemzeti Múzeum, palotasor) és a mai egyetem között az új által.


A terveken nem látom a Magyar Rádió régi modern, kék épületét. Szerencsére!


Elso latasra jol neznek ki a tervek es udvozlendo, hogy vegre nem uvegben ill. betonban gondolkodnak, hanem a kornyezetbe jobban illo boritast szandekoznak alkalmazni az uj epuleteken.
Ugyanakkor ellenzem, hogy a radio Brody Sandor utcai tortenelmi jelentosegu, vedettsegre erdemes epuletet a homlokzati facade kivetelevel teljesen elbontjak.
A harom hatalmas, jo allapotban levo Szentkiralyi utcai berhaz elbontasat is meglehetosen durva es koltseges beavatkozasnak tartom ebben a tortenelmi kornyezetben.
Sajnalatos az is, hogy a Karolyi-palota egykor csodalatos kertje nem eredeti, hanem modern formaban ujul meg. Orvendetes viszont, hogy eltunnek vegre a szemkozti berhaz tuzfalaba szabalytalanul bevajt izlestelen latvanyt nyujto konyha es WC-ablakok. Jo lenne, ha a ronda gazkemenyeket is el tudnak valahogy rejteni es remelem, hogy a palota enteriorjeibol is rekonstrualjak a fontosabb elemeket.
Azt mar nem is emlitem, hogy a szivem csucske Nemzeti Lovarda nem epul ujja, pedig rengeteg modon tudna hasznositani az egyetem. Mar annak is orultem volna, ha legalabb a fohomlokzatot visszaepitik, de sajnos masfajta elkepzelesek kaptak zold utat.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó