Az „Ég és föld közötti építészet” – Makovecz Imre 1935-2011 címmel tegnap megnyílt szabadtéri tárlaton csaknem 50 tablóval találkozhatnak a Múzeum körúton sétálók. A Múzeumkert kerítésén elhelyezett táblák nem csupán Makovecz Imre legjelentősebb épületeit mutatják be, hanem azokhoz szorosan kapcsolódó idézeteket is társítanak. 

                                             A Feltámadás Temploma látványterve is látható a szabadtéri tárlaton (Látványterv: makovecz.hu)

L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója az építészre emlékezve kiemelte, büszkék lehetünk rá, hogy közöttünk élt és ismerhettük. Szigorúsága mögött csillogó, mosolygó szemek és nagy nyitottság jellemezte – tette hozzá. Mint jelezte, a Nemzeti Múzeum immár hagyományosan jelentkezik kerítéskiállításokkal. A Makovecz Imre munkásságát megidéző anyagnak köszönhetően most remélhetőleg sokan fedezik fel maguknak a mester életművét.  

A Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány egy utazó oszloppal is közelebb szeretné vinni a mester szellemiségét az emberkehez. A két és fél méter magas installáció jelenleg Tatán látható, majd Győrben és Székesfehérváron állítják fel két-három hétre, az utazás pedig jövőre újabb városokban folytatódik – közölték a szervezők. A kiállítás tablói 2022. január 22-ig láthatók a Múzeumkert kerítésén.

Forrás: MTI

Nyitókép: 50 darab táblán mutatják be a 10 évvel ezelőtt elhunyt, grandiózus tehetségű építész életművét (Fotó: MTI/Kovács Tamás)