A Kossuth térről a Városligetbe költöző Néprajzi Múzeum 2022 tavaszán már kiállításokkal nyílik meg – közölte Kemecsi Lajos főigazgató az intézmény tegnapi sajtótájékoztatóján. Mint hangsúlyozta, a Városliget mellett készülő főépület tömegének kétharmada a föld alatt található; az íves tetőn megvalósuló zöldtető a park részeként, az intézmény pedig valódi találkozási helyként fog működni.

Az épület mintegy 7000 négyzetméternyi, a legkorszerűbb kiállítástechnikai megoldásokat is lehetővé tevő időszaki és állandó kiállítási térrel rendelkezik, a belépőjegy nélkül is látogatható fogadócsarnokban pedig egy 2x40 méteres, több mint 3000 műtárgyat bemutató kerámiatér is helyet kap.

A Néprajzi Múzeum 7000 négyzetméteren a legkorszerűbb kiállítástechnológiai megoldásokkal rendelkezik majd (Fotó: neprajz.hu)

A Néprajzi Múzeum új otthonában több mint 1000 négyzetméteren egy ifjúsági múzeumot is kialakítanak, de lesz benne többek között konferencia- és rendezvénytér, kutatóterek, irodák, könyvtár, látogatóközpont, étterem, kávézó, térszint alatt pedig moziterem, raktárak, archívumok is – közölte Kemecsi Lajos.

A Néprajzi Múzeum 150 évvel alapítása után most először fog saját céljaira épült, új épületben működni. Ehhez a változáshoz kapcsolódva újult meg az intézmény arculata is – tette hozzá a főigazgató. Ennek a tervezői, Demeczky Nóra és Kátay Hunor egységes vizuális rendszert alakítottak ki, az embléma mintázatából kiemelhető négy alapelem egyszerűen variálható és biztosítja az intézmény vizuális identitásának felismerhetőségét

Forrás: MTI

Nyitókép: A Néprajzi Múzeum íves zöldteteje a park része lesz  (Fotó: neprajz.hu)