A Pest Megyei Kormányhivatal 2021. november 19-én kelt dokumentuma szerint a Gellérthegyi Sikló Kft. környezetvédelmi engedélyt kap a Gellért-hegyi sikló létesítésére és működtetésére. Az engedély alá tartozó részek: a fogadótér a fogadóépülettel, az aluljáró és alsó állomás, siklóvasút, Alagút és Orom utcai kitorkolás, felső állomás.

Az engedély kiemeli, hogy a felső állomás esetében alapvető építészeti, sziluett- és világörökség-védelmi elvárás, hogy a siklókabin a Citadella sétány alatt érkezzen meg. Az érvényes szabályozási terv lehetővé teszi, hogy a siklófunkcióhoz kapcsolódó, maximálisan 150 négyzetméter beépített tér kerüljön a Citadella sétány szintjére.

A környezetvédelmi engedély szerint a területen tervezett fakivágások és fapótlások végleges engedélyek és fakivágási terv birtokában végezhetők (Fotó: Facebook/Vitézy Dávid) 

Hangsúlyozzák azt is, hogy a felső állomáson kizárólag közlekedési létesítmény funkciójához kapcsolódó épületrészek emelhetők. Az épület és a kilátó rámpa szín- és anyaghasználatának minél inkább illeszkednie kell a táji háttér színvilágához és anyagaihoz.

A dokumentáció kitér a természetvédelmi előírásokra is. Ezek szerint a védett állatok kímélete érdekében a védett természeti területen a fakivágások, cserjeirtások csak a vegetációs időn kívül, augusztus 15. és március 15. között lehetségesek. A fakivágások kapcsán kitérnek arra, hogy a fakivágások és fapótlások végleges engedélyek és fakivágási terv birtokában végezhetők. Amennyiben barlangra vagy barlangra utaló nyomokra bukkannak a munkálatok során, azonnal jelenteni kell a munka leállítása mellett a természetvédelmi hatóságnak. Az építés befejezését követően a roncsolt területeket rehabilitálni kell.

A sikló felső végállomása a tervek szerint a Citadella közelében lesz (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A sikló a Döbrentei térről, a Rác fürdő elől indulna a felszínen, a Hegyalja út előtt alagútba vezetnék be, majd később emelkedne a felszínre.

A közölt rajz szerint az alagutas szakasz mintegy a harmadát tenné ki a sikló útjának. A Citadella közelében lenne a felső végállomás. A sikló menetideje 2-3 perc lesz, ennyi idő alatt lehet a Tabánból feljutni a Citadellához, a Szabadság-szoborhoz. Elkészülte után teljesen megszüntetnék a Gellért-hegyre közlekedő turistabuszokat.

Nyitókép: A sikló a föld alatt halad majd az Orom utcáig, és a felszínen megy majd tovább a Citadelláig (Fotó: Gellérthegyi Sikló Kft.)