Erdőtelepítési program kezdődött a XVI. kerületi Kertvárosban. Első lépésként egy 2,9 hektáros, 100 százalékban saját tulajdonú területet ültet be fákkal az önkormányzat. Ugyanakkor a polgármester közlése szerint a Szilas-patak mentén a közeljövőben újabb területeket vásárolnak erdősítésre.

Az erdőtelepítés szerepel a Fejlődő Kertváros Program (2019-2024) programpontjai között. Ezért is természetes, hogy az arra alkalmas területet nem eladja vagy beépít a kerületi önkormányzat, hanem erdőt telepít rajta – mondta Kovács Péter polgármester. További erdőtelepítés ezen a területen 2022 tavaszán lesz a Pilisi Parkerdő Zrt. irányításával.

A fásításra állami és uniós támogatásra egyaránt számít a kerület. Szentpéteri Sándor, erdőkért felelős helyettes államtitkár a faültetés helyszínén kifejtette, hogy kiemelt cél az erdővel és a fával borított területek növelése, hiszen a klímaváltozás és a felmelegedés negatív hatásait fásított területekkel lehet mérsékelni. Azt is hozzátette: a kerület élhetősége szempontjából az erdők létrehozása a jövőbe tekintő befektetés, és komoly, hosszú távú hasznot hozó beruházás. A rendszerváltoztatás óta ez az első kerület, amely saját maga erdőtelepítésbe kezdett.

A fatelepítés az egyik leghatékonyabb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésére és a kerület élhetősége szempontjából is fontos (Fotó: bp16.hu) 

Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő szerint a  XVI. kerületben az ökológiai lábnyomot a lehető legkisebbre próbálják csökkenteni, és elkötelezettek a minél több zöldfelület létrehozásában. Javasolta, hogy a jövőben annyi új fát ültessenek a kerületben, ahány kerületi lakos van.

Forrás: bp16.hu

Nyitókép: A XVI. kerületben most egy 2,9 hektáros önkorámányzati területen telepítenek fákat, de a Szilas-patak mentén további fásításra kerülne sor (Fotó: bp16.hu)