Nagyszabású helyreállításon esett át a XIII. kerületi Szent Ágoston-kápolna. A szakrális épületet 1950-ben alakították ki, miután Mindszenty József bíboros, hercegprímás 1948-ban kinevezte Szigeti Lajos Remig premontrei szerzetest a Szent István-bazilika káplánjává, és megbízta Margit-híd pesti hídfője körüli lelkészség szervezésével.

Egy szenespincében alakították ki a kápolnát  a XIII. Pozsonyi út 14. szám alatt (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Szigeti Remig ezután vásárolta meg a Pozsonyi út 14-es ház egykori szenespincéjét, ahol 1950 tavaszán nyílt meg a Csornai Premontrei Prépostság Szent Ágoston-kápolnája, amit még a rendszerváltozás előtt is a premontreiek látták el. Az épület egyházjogilag hivatalosan a 2000-es évek végén került a Budapest-Szentistvánvárosi Szent István király plébánia (Szent István-bazilika) lelkipásztori ellátásába.

Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát áldotta meg a templomot. Homíliájában arról beszélt: a kommunizmus évtizedei alatt az emberek "csak rejtekben vallhatták meg hitüket". A kápolna olyan volt, mint egy katakomba. Úgy véli, a történelem mindenki hitét próbára teszi. A rendszeráltás után a szabadság évtizedei is hoztak kihívásokat, hiszen az idős premontrei atyák halála után nehéz volt megszervezni a templom ellátását.

A kápolnát teljesen felújították (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az eseményen arról beszélt: a pincében kialakított kápolna "tanú". Egyaránt tanúskodik a barna diktatúráról, amelynek idején sok ezer, a Lipótvárosan élő embert pusztítottak el. De tanúskodik a vörös diktatúráról is, amely miatt a városrészbe a háború után költöző katolikus családok csak a föld alatt kialakított, katakombaszerű templomban gyakorolhatták vallásukat - mondta.

Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát áldotta meg a templomot (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Kitért arra is, hogy az 50-es években feloszlatott, hagyományosan fehér ruhát viselő premontrei rend tagjai a rendszerváltásig fekete reverendában, de "fehér, premontrei szívvel" szolgáltak a templomban. Az államtitkár hozzátette, a kápolna tanúskodik a jelenről is, hiszen felújítását a koronavírus-járványban februárban elhunyt Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika előző plébánosa "álmodta meg". Megjegyezte: Snell György temetése után jutott arra a premontrei apáttal közösen, hogy a felújítás "becsületbeli ügy".

A szentmisén részt vett Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent István-bazilika plébánosa.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Szent Ágoston-kápolna 1950 tavaszán nyílt meg, felújítása időszerű volt (Fotó: esztergomi-ersekseg.hu)