A Magyarország 365 fotópályázat első két évének terméséből nyílt szabadtéri kiállítás a Duna-korzó Vigadó tér és a Március 15. tér közötti szakaszán. A szakmai zsűri mintegy ötvenezer beérkezett felvételéből válogatta ki a most bemutatott kétszáz képet.

Kaiser Ottó fotográfus, a Magyarország 365 zsűrijének elnöke hangsúlyozta, hogy a fotópályázat csapata évek óta arra a pillanatra várt, amikor a legjobb munkák nagy méretű nagyításaiból végre kiállítás nyílhat. A bemutatott anyag révén sokat lehet tanulni a fotográfiáról és Magyarországról is – közölte a kiállítás szombati megnyitóján.

Az elmúlt három évben a Magyarország 365 felhívásra összesen 87 ezer felvétel érkezett (Fotó: Mónus Márton/MTI)

A pályázókat három kategóriában értékelte a szakmai zsűri: természet és táj, épített és tárgyi örökség, valamint életképek. Idén már 37 ezren pályáztak, profik és amatőr fényképészek egyaránt.

"A kiállított képek sokféle árnyalatát mutatják be Magyarországnak, de az üzenetük közös: egy olyan országban élünk, amelyre büszkék lehetünk. Egy olyan országban, amely a mindennapi nehézségek ellenére bizakodással tekinthet a jövőbe. Egy olyan helyen, ahol ilyen tájak és ilyen sokszínű élővilág, ilyen közösségek és ilyen időtálló építészet van, semmi ok a kishitűségre" – fejtette ki a helyszínen Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Kaiser Ottó fotográfus, a Magyarország 365 zsűrijének elnöke (Fotó: Mónus Márton/MTI)

Az államtitkár kiemelte, hogy a szabadtéri tárlat képeit este is meg lehet tekinteni, hiszen a fotók nagy részét hátulról megvilágított fóliára nyomtatták. A következő időszakban a pályázat képeit a lehető legtöbb helyen és a legtöbb lehetséges módon igyekeznek bemutatni, akár kiállításokon, akár online formában - közölte Dömötör Csaba.

A szabadtéri kiállítás a Duna-korzón 2022. január 9-ig tekinthető meg, az idei  kiírás legjobb munkái pedig december 22-ig az Eiffel Műhelyházban láthatóak.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Magyarország 365 című fotópályázatra érkezett művekből nyílt tárlat a pesti Duna-korzón (Fotó: Mónus Márton/MTI)