Hamarosan elkészül a békásmegyeri Táncsics park, a III. kerületi Táncsics Mihály utca és az Ország út, Lukács György utca között. A fásítás most fejeződött be, összesen 432 fát ültettek. 

A békásmegyeri kihasználatlan, üres terület kialakításának tervezése 2014-ben kezdődött el, majd 2015-ben közösségi tervezés is zajlott.

Az önkormányzat 2018. december 21-én jelentette be, hogy 709 millió forint vissza nem térítendő támogatásból, az Európai Unió finanszírozásával elindult Békásmegyer nyugati oldalának komplex városrehabilitációs programja. Azt is közölték, hogy a beruházás elsősorban a terület szociálisan veszélyeztetett lakóinak életminőség-javítására biztosít komplex lehetőséget. Ennek a programnak volt a része a multifunkciós Táncsics park megépítése.

Az önkormányzat célja már akkor is az volt, hogy funkciókkal bővüljön a hely, sétányokat, pihenőtereket és egy korszerű játszóteret is kialakítsanak, sport- és fitneszeszközöket, kutyafuttatót építsenek. A program kiemelt része volt a fásítás.

A park tervrajza (Forrás: obuda.hu) 

A munkálatok 2021 júliusában kezdődtek el, az első ütemben a tereprendezés során kivágták a beteg és gyomfákat. Decemberre elkészültek a park belső sétányai, pihenőrészei, a Bagaméri játszótér (amit a Keménykalap és krumpliorr című gyermekfilm motívumai ihlettek), valamint  a kutyafuttató kerítése és a kutyaitató is. Jelenleg a játszótér burkolatfestése, az öntözőrendszer és a közvilágítási oszlopok kiépítése, valamint egy-két hiányzó játékelem beépítése van hátra a befejezésig.

Fatelepítés a Táncsics parkban (Forrás: obuda.hu)  

A fásítás kezdetekor, vagyis 2021 nyarán 297 facsemetét, decemberben pedig 135 új fát ültettek el az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Zrt. munkatársai.

A telepített fák 96 százaléka őshonos faj, így kislevelű hárs, nagylevelű hárs, ezüst hárs, zselnicemeggy, kocsányos tölgy, korai juhar, magas kőris kerület a helyszínre.

Őshonos fákkal telepítették be a parkot (Forrás: obuda.hu)

Ezenkívül 16 darab egzóta, azaz a trópusokon őshonos, de jól alkalmazkodó faj példányát is elültették, így japán díszcseresznyét, platánt, Sargent cseresznyét és hússzínű gesztenyét.

A Táncsics park fejlesztése várhatóan 2022 tavaszán fejeződik be. A kivitelezés a Szociális városrehabilitáció megvalósítása Békásmegyeren című program keretében zajlik, az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő támogatásából, amelyre Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2016-ban nyújtotta be pályázatát, a támogatást pedig 2018 végén nyerte el.

Forrás: obuda.hu, obvf.hu

Nyitókép: A Táncsics park évtizedekig kihasználatlan volt, 2014-ben kezdték el tervezni a park fejlesztését (Forrás: obuda.hu)