Ilyen lesz a Nyugati pályaudvar mellé tervezett Nemzeti Cirkuszművészeti Központ

A cikk angol nyelvű változata: Such will be the National Circus Arts Center planned next to the Western Railway Station

2022. január 11. 19:30

A Fővárosi Nagycirkuszban holnap megnyíló XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál mai előnapján tartott szakmai és tudományos konferencián bemutatták a Nyugati pályaudvar mellett felépítendő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ épületének makettjét is. A résztvevők az európai cirkuszépületek történetével ismerkedhettek, s ennek alkalmából egy kiállítás is nyílt.

Január 12. és 17. között rendezik meg a Fővárosi Nagycirkuszban a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált, ennek nyitányaként a mai napon tudományos és szakmai konferenciát rendeztek a külföldi szakemberek részvételével a cirkuszépületekről a Szépművészeti Múzeumban. A rendezvény keretében a Barokk csarnokban egy kiállítás is nyílt, ezen a Nyugati pályaudvar mellett felépítendő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ részeként készülő új cirkuszépülettel és az artistaképző intézettel is megismerkedhettek a világ egyik legrangosabb nemzetközi cirkuszi fesztiváljára érkezett vendégek.

A Cirkuszépületek Európában című konferencia és kiállítás megnyitóünnepségén a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál szervező bizottságának elnöke kiemelte:  Magyarország Európa vezető cirkuszművészeti központjaként a világon első alkalommal rendez tudományos konferenciát a cirkuszépületekről, de cirkuszpedagógiai konferencia is szerepel a fesztivál programjában.

A Nyugati páyaudvar mellé tervezett cirkuszépület látványterve (Fotó: kormany.hu)

Fekete Péter emlékeztetett arra, hogy a cirkusz az elmúlt évszázadok során szórakoztatásból művészetté vált, miközben hagyományait is sikeresen megőrizte. Mindehhez terekre van szükség: az utazó cirkuszoknál sátrakra, az állandó cirkuszoknál azonban kőépületekre. Ezek az épületek Európa számos pontjain nem állnak már, pedig örömteli lenne, ha visszaépülhetnének ezek a „kulturális templomok” – jegyezte meg.

A keddi tudományos tanácskozáson részt vevő francia, brit, bolgár, monacói, kanadai és magyar szakemberek áttekintették Európa összes jelentős, ma is álló vagy akár már lebontott cirkuszépületét, a Fővárosi Nagycirkusz épületeinek történetét, valamint a legújabb cirkuszépület-építési trendeket és technológiákat.

A leendő cirkusz épületének gömd formájú makettjét is bemutatják a konferencián (Fotó: Urbán Ádám/Fővárosi Nagycirkusz)

A konferenciához kapcsolódó kiállításon pedig bemutatják a Budapesten felépítendő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ makettjét – közölte. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásról 2021 februárjában született kormányhatározat. Része lesz egy új cirkuszépület, ami a Nyugati pályaudvar mellett, egy régóta üresen álló területen épül, valamint egy régi vasúti hangárból kialakított artistaképző iskola.

Almássy Kornél, a Magyar Építészeti Múzeum igazgatója a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában a konferencia idején látható kiállítást méltatva elmondta, hogy az számos makett, tervrajz, térkép és egyéb dokumentum, valamint képzőművészeti alkotások segítségével áttekinti a magyar cirkuszművészet és -építészet történetét, és felvillantja a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ jövőjét is.

Régi vasúti hangárból alakítják ki az artistaképző iskolát (Fotó: Urbán Ádám/Fővárosi Nagycirkusz)

Alain Frere, a Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál alapítója és művészeti vezetője elismerően beszélt a Fővárosi Nagycirkusz megújításáról, egyben üdvözölte azt, hogy Budapesten találkozni tudnak a nemzetközi cirkuszvilág képviselői.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Csodagömb elnevezésű cirkuszépület makettje (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Összesen 5 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Jó pofa, tetszik. Viszont néhány dolgot nem értek. Mi értelme a külső buroknak? Mert a belső burkolatot is vízzáróva lehet tenni.
Mi értelme a kilátónak, ami kb. a társasházak tetejének magasságába emelkedik? A Nyugatinál épülne és nem tudom, mi csodás van ilyen magasságban arrafelé...Most megspóroltam kb. 10 %-ot.

Válaszok:
Sándor | 2022. január 12. 12:40

Valóban nem különbözne a kilátás a West End tetején láthatótól. A cirkuszépület megközelítése még nem megoldott.


A latvanytervek jol neznek ki, a kerdes az, hogy szukseg van-e erre?


Cirkusz?
A XXI-ik században élünk.
Érdekel még bárkit a cirkusz?


Milyen szerencse, hogy a régi időkben amikor a királyok, nádorok, ispánok, földesurak vagy az egyház építeni akart valamit, nem kérdezték meg a jobbágyokat, hogy szerintük szükség van-e rá!
Garantáltan jobbágykunyhókon és csapszékeken kívül nem épült volna semmi!Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó