Budapest Főváros Kormányhivatala új építési engedélyt adott ki a Gellért-hegyre tervezett sikló megépítésére a jelenleg hatályos, február 1-jén lejáró engedély mellett, így folytatódhat az építési munkálatok előkészítése – közölte az MTI-vel Walton Imre, a Gellérthegyi SIKLÓ Kft. ügyvezetője.

Walton elmondta, a Budavári Önkormányzat kezdeményezésére, egyetértésben a Fővárosi Önkormányzattal, több olyan módosítást hajtottak végre a műszaki tartalomban, amelyek még környezetkímélőbbé teszik a beruházást.

A sikló várhatóan 2023. második felében már üzemelni fog (Forrás: Gellérthegyi Sikló Kft.)

A terület birtokbavétele után kezdődnek a tereprendezési munkálatok és a régészeti feltárások, majd a tényleges kivitelezés, amely a tervek szerint 13 hónapig tart.

A Gellért-hegyi sikló megépítésével több mint százéves terv válhat valóra – jelzi a közlemény. A Gellért-hegy környezetbarát módon kapcsolódhat be a főváros vérkeringésébe, kitilthatják a városrész forgalmát terhelő, a lakókat is zavaró turistabuszokat. Az idegenforgalmi főszezonban naponta átlagosan 350-400 turistabusz fordul meg a Gellért-hegyen.

A Citadella sétányhoz tartozó felső állomásig megy majd a sikló (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Gellért-hegyi sikló egy 300 méteres, kötöttpályán haladó, több kocsiból álló, elektromos hajtású közlekedési eszköz lesz, amely 72 másodperc alatt teszi meg az utat a Gellért-hegy lábától a tetejére tervezett kilátóig. A beruházás célja a turistabusz-forgalom kiváltása és Budapest turisztikai kínálatának gazdagítása – tudatták.

A tervek szerint ezen a nyomvonalon halad majd a sikló (Fotó: Facebook/Vitézy Dávid) 

A cég korábban azt közölte: a tervek szerint a sikló bejárata a Tabán területén, a Hegyalja út alatt kialakított aluljáróból fog nyílni. A jármű az Orom utcáig, mintegy 100 méteres szakaszon a föld alatt fog közlekedni, innen pedig egy 3-4 méter magas hídszerkezeten, a felszín felett megy tovább egészen a Citadella sétányhoz csatlakozó felső állomásig. A sikló kabinjai 50 utas szállítására lesznek alkalmasak, kevesebb mint másfél perces menetidővel, így a sikló óránként akár 1200 embert is feljuttathat majd a Gellért-hegy tetejére.

Forrás: MTI

Nyitókép: Kiadták az új építési engedélyt a Gellért-hegyi siklóra (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)