A Városligetben, az egykori Közlekedési Múzeum szomszédságában lévő KRESZ-park teljes körű felújítására és bővítésére írt ki pályázatot a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. – olvasható az uniós Közbeszerzési Értesítőben. Mint jelzik, a park kiemelten nagy vonzerejű a családok számára, ugyanakkor felújítása, fejlesztése és a kiszolgálólétesítmények pótlása feltétlenül szükséges.

A közlekedési park felújítása időszerű volt a Városligetben (Fotó: bkk.hu)

A közlekedési park központi része a Zichy Mihály úton, a Hermina út és az Ajtósi Dürer sor kereszteződésének közelében található miniatűr közlekedési pálya. A pályán burkolati jelek, KRESZ-táblák, jelzőlámpás kereszteződés segíti a gyerekeket abban, hogy játékosan elsajátítsák a biztonságos közlekedést. A pályát most felújítják, bővítik, és egy tematikus játszótérrel is kiegészítik. A gyerekeket szolgáló úttest mindkét oldalán járdát hoznak létre, amit épületek sziluettjeinek sora kísér majd.

A cél az, hogy a közlekedési park miniatűrváros-jellege nagyobb hangsúlyt kapjon a tájépítészeti eszközök segítségével.

A KRESZ-parkot a családok és az iskolák egyaránt látogatják (Fotó: bkk.hu) 

Mint a felhívás jelzi, a környező iskolák számára is fontos célpont a közlekedési park. Számos napközis foglalkozást tartanak a területen, ahol a gyerekeknek délutáni játék- és sportlehetőséget biztosítanak. A KRESZ-park déli oldalán, jól elérhető helyen pingpongasztalokat és egy streetball kosárpályát telepítenek majd.

A KRESZ-parkba a fejlesztés során 40 lombos fát ültetnek, 6700 cserjét, 19 300 évelő növényt, a gyepesítés 20 000 négyzetmétert érint. 6 nagy méretű (20-48 cm törzsátmérő) fát ültetnek át. A feladat része még egy számítógép-vezérlésű automata öntözőrendszer telepítése 23 226 négyzetméteren. Bővül a padok és ülőkék, a hulladékgyűjtők, a süllyesztett, nagy méretű hulladéktárolók száma is.

Az ajánlatokat 2022. február 28-ig várják.

Forrás: Európai Közbeszerzési Értesítő

Nyitókép: Tematikus játszóteret is kialakítanak a gyerekek biztonságos közlekedését segítő parkban (Fotó: bkk.hu)