Átadták a felújított Bakáts teret

A cikk angol nyelvű változata: The renovated Bakát Square was handed over

Írta: Pestbuda.hu

2022. január 24. 19:00

Elkészült Ferencváros főterének, a Bakáts térnek a felújítása. A tér fejlesztését még 2016-ban kezdeményezte a IX. kerületi önkormányzat, 2018-ra pedig a tervek is megszülettek és a kivitelezést is előkészítették az önkormányzat megbízásából a szakemberek. A XIX. században kialakult térre növényeket, padokat, sakk- és malomasztalokat, ivókutakat telepítettek.

Egészen 2016-ig nyúlik vissza a tegnap átadott Bakáts tér felújításának kezdete, Ferencváros Önkormányzata a Fővárosi Önkormányzat által 2016-ban kiírt TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázaton ebben az időben nyerte el azt a 250 millió forintos támogatást, amellyel Belső-Ferencváros terének megújítását elkezdhette. 

Az Assisi Szent Ferenc-plébániatemplom előtti megújult téren rendezvények lesznek a jövőben (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Ahogy korábban megírtuk, az akkori önkormányzat megrendelésére a Garten Stúdió tájépítészei 2018-ban elkészítették a mintegy 20 000 négyzetméteres területre vonatkozó terveket. Időközben a tér egyik ékét, az Ybl Miklós tervezte Assisi Szent Ferenc-plébániatemplomot 2018 és 2020 között állami forrásból felújították.

14 méter átmérőjű, intarziás burkolat került a térre (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A 2019-es választások után a programot újragondolták, így a munkálatok csak tavaly kezdődtek el.  Az új tervezési program koncepciója ugyanis az volt, hogy erősíteni kell a tér közösségi jellegét. A felújítás a tér mellett a Bakáts utcát és a Tompa utcát is érintette, összesen mintegy 20 000 négyzetméteren. Burkolatcsere történt, átalakították a parkolást, és növelték a zöldterületeket. 

Fák és zöld szigetek a Bakáts téren (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu) 

A templom mögötti részen kialakítottak egy pihenő- és találkozóteret és ivókutat, sakkasztalokat és növénykazettákat is beépítettek. A templom oldalában van egy keskeny zöldsáv, majd ezután mindkét oldalon parkolók következnek. 

A templom előtt egy 14 méter átmérőjű, intarziás díszburkolatot helyeztek el, itt majd rendszeresen tartanak szabadtéri rendezvényeket. A téren megváltozott a parkolás, autóforgalom csak a tér hosszanti oldalain engedélyezett, a templom előtti és mögötti területeken ez a lehetőség megszűnt.

A templom előtti és mögötti területeken megszűnt az atóforgalom (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Forrás: pestbuda.hu

Nyitókép: Elkészült a IX. kerületi Bakáts tér felújítása, mely 2016-ban kezdődött (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Rövidesen megnézem. Kedvenc helyeim egyike a Bakáts tér. A pestiek zöme észre se veszi, hogy ez a kicsi tér milyen szépen és harmonikus a templommal együtt.


Valóban szép lett a tér. Gyönyörű a térburkolat és nyáron ontani is fogja a meleget. Körben padok is vannak. Ki fog a tűző napon a padokon ülni, egy darabka árnyék nélkül? A sakkasztalok körül sincs árnyék. Ott nem fognak sakkozni. A tér, a templom amúgy jó hogy fel lett újítva, de talán kevesebb térkő, még több zőldfelület, hasznosabb lett volna.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó