Egészen 2016-ig nyúlik vissza a tegnap átadott Bakáts tér felújításának kezdete, Ferencváros Önkormányzata a Fővárosi Önkormányzat által 2016-ban kiírt TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázaton ebben az időben nyerte el azt a 250 millió forintos támogatást, amellyel Belső-Ferencváros terének megújítását elkezdhette. 

Az Assisi Szent Ferenc-plébániatemplom előtti megújult téren rendezvények lesznek a jövőben (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Ahogy korábban megírtuk, az akkori önkormányzat megrendelésére a Garten Stúdió tájépítészei 2018-ban elkészítették a mintegy 20 000 négyzetméteres területre vonatkozó terveket. Időközben a tér egyik ékét, az Ybl Miklós tervezte Assisi Szent Ferenc-plébániatemplomot 2018 és 2020 között állami forrásból felújították.

14 méter átmérőjű, intarziás burkolat került a térre (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

A 2019-es választások után a programot újragondolták, így a munkálatok csak tavaly kezdődtek el.  Az új tervezési program koncepciója ugyanis az volt, hogy erősíteni kell a tér közösségi jellegét. A felújítás a tér mellett a Bakáts utcát és a Tompa utcát is érintette, összesen mintegy 20 000 négyzetméteren. Burkolatcsere történt, átalakították a parkolást, és növelték a zöldterületeket. 

Fák és zöld szigetek a Bakáts téren (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu) 

A templom mögötti részen kialakítottak egy pihenő- és találkozóteret és ivókutat, sakkasztalokat és növénykazettákat is beépítettek. A templom oldalában van egy keskeny zöldsáv, majd ezután mindkét oldalon parkolók következnek. 

A templom előtt egy 14 méter átmérőjű, intarziás díszburkolatot helyeztek el, itt majd rendszeresen tartanak szabadtéri rendezvényeket. A téren megváltozott a parkolás, autóforgalom csak a tér hosszanti oldalain engedélyezett, a templom előtti és mögötti területeken ez a lehetőség megszűnt.

A templom előtti és mögötti területeken megszűnt az atóforgalom (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)

Forrás: pestbuda.hu

Nyitókép: Elkészült a IX. kerületi Bakáts tér felújítása, mely 2016-ban kezdődött (Fotó: Juharos Róbert/pestbuda.hu)