36 hektáros, tehát három városmajornyi területű közparkot alakítanának ki Észak-Csepelen, egy elhanyagolt és lepusztult rozsdaterület helyén. A parkot három dolog jellemzi majd igazán: valódi természetközeli hely lesz innovatív zöldmegoldásokkal; családbarát, multifunkcionális pihenőpark, ahol minden korosztály megtalálja a számára kedves időtöltést. Ezek mellett jó tömegközlekedési kapcsolatokkal is rendelkezik  – közölte Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a koncepcióterv kapcsán a acebook-oldalán.

A közpark 36 hektáron terül majd el Észak-Csepelen (Forrás: Fürjes Balázs/Facebook)

A Csepeli közpark tervezésénél szorosan együttműködtek a Fővárossal és a Csepei Önkormányzattal is – szögezte le az államtitkár.

A Csepeli park területe ma még lepusztult és szennyezett, az északi csücskében több ipari csarnokkal és romos épülettel. A cél, hogy az ipari és mezőgazdasági területek helyén egy valódi zöldsziget alakuljon ki, ahol lesznek tisztások és nagy pihenőterek is.

Az államtitkár kifejtette, hogy nem szeretnék a parkot telezsúfolni sportpályákkal és betonépületekkel. Rámutatott, hogy  Budapesten nem sok olyan park van, amelynek közvetlen kapcsolata van a Dunával, a Csepeli közpark ebben is különleges lesz.

A folyóparton megmarad az értékes és burjánzó növényzet (Forrás Fürjes Balázs/Facebook)

A parkosításkor megőrzik a folyóparton burjánzó, értékes és őshonos galériaerdőt. Több mint ezer új fát ültetnek majd, lesz közösségi kert, kis méretű üvegház, de látogatóközpont, és többféle korosztálynak való játszóterek létrehozását is tervezik. A vízpartra csónakházat és kishajókikötőt is emelnének, amely tovább erősítheti majd a vízzel való kapcsolatot – sorolta. 

A közösségi kertben a Csepelen élők megtanulhatják majd a kertészkedés alapjait, paprikát és paradicsomot termeszthetnek. A gyerekek pedig az őshonos háziállatokkal, tyúkokkal, kacsákkal, nyulakkal is közelebbről megismerkedhetnek.

Üvegház is lesz a parkban (Forrás: Fürjes Balázs/Facebook.com)

Összességében tehát egy kellemes, XXI. századi okosparkot terveznek látogatóközponttal, hangulatos közösségi térrel, ahol vízi sportokat és extrém sportokat is kipróbálhatnak majd az emberek. Két kutyásélményparkot és két tematikus játszóteret is kialakítanak.

A jó tömegközlekedés miatt a park minden irányból, szinte bármilyen közlekedési eszközzel, hévvel, villamossal, busszal, autóval és biciklivel is megközelíthető lesz – emelte ki Fürjes.

A közösségi kertben megtanulhatják a kertészkedés alapjait (Forrás: Fürjes Balázs/Facebook)

A parkról egy, a napokban rendezett konferencián Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója közölte, a kormány 2023 tavaszán lesz abban a helyzetben, hogy dönthet a kivitelezés megindításáról és a területszerzés lefolytatásáról. A park „első látható, élvezhető” verziója 2025-re elkészülhet, de sok év kell ahhoz, hogy teljes értékű parkká váljon a megnövekedett növényzettel.

A koncepcióterveket az s73 Tájépítész Tervező Iroda Kft. jegyzi. 

A látogatóközpont is a koncepció része (Forrás: Fürjes Balázs/ Facebook)

Forrás: Fürjes Balázs/Facebook, MTI

Nyitókép: Az észak-csepeli közparknak közvetlen kapcsolata lesz a Dunával és a természettel (Forrás: Fürjes Balázs/Facebook)