Szerkezetkész a Károly Gáspár Református Egyetem Ráday Kollégiumának új, modern épülete a VIII. kerület Ráday utca 28. szám alatt. Mint arról mi is beszámoltunk, a hittudományi karnak és kollégiumának is helyet biztosító Dunamelléki Református Egyházkerület székházának épületében 2019-ben tűzvész pusztított, a tragédiában egy ember meghalt.

A Belső-Ferencvárosi épületkomplexumban kapott helyet a Dunamelléki Református Egyházkerület Székháza a püspöki hivatallal, irodákkal, a Ráday Felsőoktatási Diákotthon (ez égett le), a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara, a hozzá tartozó Török Pál Szemináriumi Könyvtár, a Ráday Gyűjtemény, a Bibliamúzeum, a Bibliás Könyvesbolt, valamint a Parókia.hu szerkesztősége is.

Az új kollégiumi épületet korszerű tűzbiztonsági előírásoknak megfelelően alakítják ki (Fotó: reformatus.hu) 

A diákotthon olyan súlyos károkat szenvedett, hogy le kellett bontani, de még 2020 szeptemberében elkezdődött az új kollégiumi szárny kialakítása.  A helyreállítás  érinti az épületkomplexum többi elemét is, a Ráday utcai régi palota homlokzatát az 1911-es állapotának megfelelően újítják fel.

Az épületegyüttes helyén lévő telek a XIX. század elején Szvetenay Márton ügyvédé volt, aki a városnak adományozta a telket. Az itt emelt  épületben kaszárnya és a kórház is működött. Az épületet 1850-től a Magyar Királyi Dohányjövedék társaság használta, majd egy átalakítás után itt működött a Ferencvárosi Dohánygyár. Az üzem 1911-ben elköltözött, ekkor a Ráday utcára néző traktust felújították, a református egyház tulajdonába került, ahol a teológiai akadémia 1912-ben megkezdte működését.

Az internátus mellett a Püspöki Hivatal, a Ráday Könyvtár és az Egyházkerületi Levéltár is ide került. 1978-ban az egyházkerületi közgyűlés megszavazta az épület bővítését és felújítását. 1981 és 1983 között új épületszárnyat hoztak létre a kollégium számára. 

Az épületkomplexum látványterve (Forrás: raday28.hu)

Az új tervek szerint az épületegyüttesben az intézményeket jól elkülönítik egymástól, tűzszakaszhatárokat hoznak létre. Míg eddig csak a Ráday utca felől volt bejárat valamennyi részleghez, addig most a Ráday Kollégium új épületszárnyába már a Markusovszky tér felől lehet bemenni. Itt jelenleg is zajlik a munka. A korszerű tűzbiztonsági előírásoknak az új épület minden szempontból eleget tesz. Az új kollégium 98 diák elszállásolására alkalmas, ők három szinten, 48 szobát kapnak  A negyedik szinten a vendégszobákat és az oktatói lakásokat alakítják ki. 

A Ráday Gyűjtemény a felújított Köztelek utcai épülettömb földszintjén lesz, a Hittudományi Kar oktatási helyiségei és tíz tanszéki szobája és négy szemináriumi szobával az emeleten. A Püspöki Hivatalt, a Bibliamúzeumot, a Ráday Gyűjteményt és a Bibliás könyvesboltot továbbra is a Ráday utca felől lehet megközelíteni.

A frissen elkészült kollégiumi szoba (Fotó: reformatus.hu)

Az új épülettömb tetőterében alakítják ki az intézmény lelki központját, itt lesz a kápolna, amit az egyetem és az egyházközség már nagyon régóta szerett volna létrehozni a házban. A hozzá kapcsolódó zeneterem, a spirituális és a Hallgatói Önkormányzat irodája, közösségi terem, valamint a Török Pál Kari Könyvtár is itt kap helyet. A kollégiumi szárny tetőszintjén a Markusovszky tér felé, valamint a Gellért-hegy megnyíló tetőteraszok lesznek.

Az udvarban az alápincézett területek fölött tetőkerteket, valamint pihenőparkot alakítanak ki. A diákok várhatóan 2022 szeptemberében költözhetnek be a kollégiumba.

Forrás: reformatus.hu,raday28.hu

Nyitókép: A megújult Ráday Kollégiumban lesz diákotthon, kápolna, könyvtár és tetőterasz (Forrás: raday28.hu)