Szeptemberben kezdődhet a 2019 januárjában leégett és azóta már le is bontott budapesti Ráday Kollégium újjáépítése – írja a parokia.hu. A tervek szerint a kollégisták a 2021/22-es tanév második félévétől beköltözhetnek az új épületbe.

Az építkezés nem áll meg itt, a munkálatok második ütemében megújul a Dunamelléki Református Egyházkerület székháza és konferenciaközpontja is. A kollégium mellett az új épületben kap helyet a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara, a Ráday Gyűjtemény, a Bibliamúzeum, a Bibliás Könyvesbolt és a Dunamelléki Református Egyházkerület Püspöki Hivatala.

Első ütemben a kollégium, második ütemben a dunamelléki egyházkerületi székház újul meg a Ráday utcában (Forrás: raday28.hu)

Ahogy korábban beszámoltunk róla, 2019 januárjában kigyulladt és leégett a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának Ráday utcai kollégiuma. A tragikus tűzeset egy ember halálát okozta.

A Ráday utca 28. szám alatt található patinás épület eredetileg katonai kaszárnyának épült, de később üzemelt kórházként, majd dohánygyár működött benne. Miután a dohánygyár a külvárosba költözött, átalakítás után 1912-ben felavatták az egyházkerületi székháznak, az 1855-ben alapított teológiai akadémiának, a hozzá tartozó internátusnak és a Ráday Könyvtárnak is helyet biztosító épületet.

A Ráday utca 28. szám alatti épület 2019-ben

Jelenlegi bejárata a Ráday utcában található. Az új tervek szerint már szeretnék az épületben helyet kapó intézményeket elkülöníteni, valamint tűzszakaszhatárokat létrehozni, a teológia, a kollégium és a Ráday Könyvtár számára pedig új bejáratot nyitni a Markusovszky tér felől.

Az új épület látványterve a Köztelek utca felől (Forrás: raday28.hu)

Az új épület látványterve a Markusovszky tér felő​l (Forrás: raday28.hu)

Az új kollégiumi épületet a jelenlegi korszerű tűzbiztonsági előírások szerint építik. A diákokat három szinten, 48 – többnyire kétszemélyes –szobában szállásolják majd el.

A három emeletes kollégiumi szárnyban 98 diákot tudnak elszállásolni (Forrás: raday28.hu)

Az új kollégiumi épületet a jelenlegi korszerű tűzbiztonsági előírások szerint építik (Forrás: raday28.hu)

A lépcsőház (Forrás: raday28.hu)

A Köztelek utcai épülettömb földszintjén lesz a Ráday Könyvtár, az emeleteken pedig a Hittudományi Kar oktatási helyiségeit alakítják ki. A Püspöki Hivatal továbbra is a Ráday utca felől lesz megközelíthető, csakúgy, mint a Bibliamúzeum, a Ráday Gyűjtemény és a Bibliás Könyvesbolt. Új konferenciatermet is kialakítanak.

Konferenciatermet is kialakítanak (Forrás: raday28.hu)

A tetőtérben hozzák létre az épület lelki központját, ott lesz a kápolna, zeneterem, további közösségi termek, valamint tanulószoba is. A kollégiumi szárny tetőszintjén a Markusovszky tér felé, valamint a Gellért-hegy panorámája felé is megnyíló tetőteraszokat terveznek.

A tetőtérben alakítják ki az épület lelki központját (Forrás: raday28.hu)

A múlt és a jelen összekapcsolását fejezi ki, hogy a tető anyaga végigkíséri az épület teljes tetőzetét és ráborul az egész épületre, mint egy lelkészi palást (Forrás: raday28.hu)

A régi épület Ráday utcai homlokzatát az 1911-es átalakításnak megfelelően alakítják ki, illetve újítják fel. Visszaállítják a nagyterem fölötti timpanont és a párkányok helyét, méretét, geometriáját is. Valamennyi új épületrészt azonban kortárs megközelítéssel igyekeznek kezelni. A múlt és a jelen összekapcsolását hivatott kifejezni, hogy a tető anyaga végigkíséri az épület teljes tetőzetét, és lefordul az újonnan kialakított épületrészekre – ráborul az épületre, akár egy lelkészi palást.

A Ráday utcai homlokzatot az 1911-es átalakításnak megfelelően alakítják ki (Forrás: raday28.hu)

A tervek szerint az építkezés első ütemében húzzák fel az új kollégiumi szárnyat és alakítják ki a pinceszinti teremgarázst. A második ütemben a Ráday és a Köztelek utcai szárnyak felújítására, átalakítására kerül sor.

Forrás: Parókia Portál 

Nyitókép: Újjáépül a leégett Ráday Kollégium (Forrás: raday28.hu)