Főszereplőnk édesapja, a bajorországi felmenőkkel büszkélkedhető Prückler József pékmesterként nyert pesti polgárjogot, és 1843-ban Hild Józsefet bízta meg, hogy tervezzen családja számára lakóházat a mai Kecskeméti utca – Képíró utca – Bástya utca által határolt telekre. A sütőiparban eltöltött évtizedek jövedelmezőnek bizonyultak, mert halála évében, 1848-ban vagyona a Képíró utca 11. számú épület mellett egy, a mai Károly körút 16. szám alatti földszintes, 18 ezer forintot érő házra és további 30 ezer forintra rúgott.  Három, ekkor már önálló életet élő fia: József, János és Ignác oszthatták fel egymás között ezt a jelentős örökséget. Ifjabb Prückler József folytatta apja szakmáját, János kovácsmester lett, de állatorvoslással is foglalkozott, Ignác pedig fűszerkereskedést nyitott a Képíró utca 11. alatti családi házban.

 

A Képíró utca 11. számú ház ma (Fotó: Gönczi Ambrus)

Egy 1881-ben az Esztergom és Vidéke című folyóiratban róla szóló tudósítás szerint hosszabb időt töltött Franciaországban, hogy a pezsgő készítését elsajátítsa, majd 1834-ben a mai Ráday (akkor Soroksári) utca 30. alatt szeszfőző műhelyt nyitott, és még ebben az évben belefogott a pezsgőgyártásba. A korabeli sajtótermékeket figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy a Prückler-féle pezsgőnek hosszú időre volt szüksége, hogy közkedveltté váljon.

Prückler Ignác (1809–1876) először 1835-ben hirdette magát folyóiratokban, ekkor mint gyümölcs- és cukorárus. A következő három évtizedben is inkább fűszerekkel, borecettel, szikvízzel, sósborszesszel kereskedett. A pezsgőgyártás kezdeti sikertelensége azonban nem vette el a kedvét, mert 1842-ben Hild József tervei alapján a Ráday utcai műhelyt gyárrá fejlesztette, és egyre nagyobb kapacitással gyártott szeszes italokat, likőröket és természetesen pezsgőt. Amikor 1876-ban meghalt, a gyár és a Kecskeméti utcai fűszerkereskedés irányítását fiai: ifjabb Ignác és László vették át. 1880-tól már a napilapokban és a gazdasági folyóiratokban közölt hirdetések három Prückler-féle alkoholos italról is számot adnak: a Kincsem, a Hungária és a Király pezsgőkről.

 

Hirdetés a Fővárosi Lapok 1881. június 12-i számából

Ezek közül a Kincsem márkanévre hallgató termék bizonyult a legkeresettebnek, ezt már nemcsak hirdetések, hanem az 1885. évi országos kiállítás is alátámasztotta, amennyiben külön pavilonban mutatták be az érdeklődő közönségnek a Prückler-gyárban készült pezsgőket, s a beszámolók szerint a világhírű versenyló nevét viselő italból vásároltak legnagyobb számban a látogatók. Egyik városligeti látogatása alkalmával még Rudolf trónörökös is megkóstolta, és igen elismerően nyilatkozott a Prückler-féle pezsgőről. 1888-ban a vállalat elnyerte a császári és királyi udvari szállító címet.

Hirdetés a Fővárosi Lapok 1881. december 18-i számából

Ebben az évben Prücklerék az ország első számú pezsgőgyártói voltak, több mint 400 ezer palackot vásároltak termékeikből (ezt a számot az 1882-ben alapított Törley-féle gyár az 1900-as évek elején haladta meg, igaz, akkor jócskán, mivel közel egymillió palackot hoztak forgalomba). Ifjabb Prückler Ignác és Prückler László sikeres pezsgőgyárosoknak bizonyultak, vagyonuk is szépen gyarapodott.  A Károly körút 16. szám alatti házat először Pollack Ágoston, majd Hild Károly tervei alapján háromemeletes bérpalotává alakíttatták, a Mátyás utca 17. szám alatt is építtettek bérházat.  Az 1890-es évek végére azonban a jómódú szeszgyárosok elvesztették vagyonuk nagy részét. Prückler László belekóstolt a közéletbe, s bár a főváros törvényhatóságának tagjaként 1883-tól hallathatta véleményét, szeretett volna a képviselőházba is bekerülni. Ez azonban 1887-ben nem sikerült, bár nagy összegeket költött korteshadjáratára.

Akár ez, akár egyéb gazdasági okok játszottak szerepet, mindenesetre 1897-ben a pezsgőgyárat egy Bernhardt Gyula nevű kereskedő megvásárolta, 1910-ben bezárta, majd 1912-ben továbbadta Wagner Géza budapesti ügyvédnek. Az ekkor már üres gyártelepet hamarosan elbontották. A helyén 1922 és 1928 között két, ma is álló, nagy alapterületű bérház épült. A Kincsem pezsgőre és a Prückler családra ugyan a környéken már nem emlékeztet semmi, a lokálpatrióta ferencvárosiak azonban tudják, hogy először hazánkban itt, a Ráday utca 32. és Kinizsi utca 22. számú épületek helyén készült pezsgő. 

A Kinizsi utca 22. az egyik lakóház, melynek helyén a pezsgőgyár működött (Fotó: Simon Tímea)
A Ráday utca 32. a másik lakóház, melynek helyén a gyár működött (Fotó: Simon Tímea)