Építési engedélyt kapott a Gellérthegyi Sikló Kft. a Hegyalja út alatt átvezetendő gyalogosalagút és lépcső kialakításához, melyek a Gellért-hegy oldalában futó majdani sikló alsó állomásának megközelíthetőségét biztosítják majd.

A Gellért-hegyi sikló tervezett nyomvonala (forrás: Vitézy Dávid/Facebook)

Mint közleményében a cég kiemeli, a Budapest Főváros Kormányhivatala által kiadott dokumentumra azért volt szükség, mert az aluljáró és a lépcső egy önálló engedélyezési eljárás tárgyát képezte a Gellért-hegyi sikló létesítményének részeként.

Ahogy korábban mi is hírt adtunk róla, a Gellérthegyi Sikló Kft. a Pest Megyei Kormányhivataltól 2021. novemberében kapott környezetvédelmi engedélyt a sikló létesítésére és működtetésére. Az engedély alá tartozó részek: a fogadótér a fogadóépülettel, az aluljáró és alsó állomás, sikló vasút, alagút és Orom utcai kitorkolás, felső állomás. Januárban pedig új építési engedélyt adott ki a hivatal a korábbi építési engedély mellett, ami biztosította az építési munkálatok előkészítésének folytatását.

A Gellért-hegyi sikló  látványterve (fotó: Gellérthegyi Sikló Kft.)

A mostani közlemény szerint a cég bízik abban, hogy a fővárosi önkormányzattal folytatott párbeszéd erősítésével hamarosan az utolsó akadályok is elhárulhatnak a Gellért-hegyi sikló építésének megkezdése elől, tekintettel arra, hogy a felvonó megvalósítása céljából létrehozott projekttársaságban kisebbségi tulajdonos Budapesti Közlekedési Központ Zrt. a soron következő taggyűlésen várhatóan már részt tud venni.

A tervek szerint a Gellért-hegyi sikló 2023 második felében kezdheti meg működését.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Gellért-hegyi sikló tervezett gyalogos-aluljárója és a Hegyalja útra felvezető lépcső is engedélyt kapott (fotó: Both Balázs/Facebook)