Bontják a Corvinus Egyetem Ménesi úti campusát

A cikk angol nyelvű változata: The Ménesi road campus of Corvinus University is being demolished

Írta: Pestbuda.hu

2022. február 18. 18:00

A pesti Duna-partról is jól látható, hogy elkezdődött a Corvinus Egyetem XI. kerületi Ménesi úti campusának bontása. Helyére új egyetemi épületet építenek, ám a terület a tervek szerint továbbra is szerves része lesz a városszövetnek. Az új, várhatóan jövőre elkészülő épületben oktatási és kutatási tereket, kollégiumot, professzori apartmanokat, közösségi és reprezentációs, illetve sportolásra, rekreációra alkalmas helyiségeket alakítanak ki.

Elkezdődött a Corvinus Egyetem Ménesi úti campusának bontása. Az ingatlan 1973-tól az 1980-as évek közepéig több ütemben épült, az alapterülete mintegy bruttó 17 575 négyzetméter, korábban az Államigazgatási Főiskolának adott helyet.  Helyére az egyetem új, modern campusa kerül.

Bontják a Ménesi úti campust (Fotó: uni-corvinus.hu)

Mint korábban megírtuk, az új campus hazai viszonylatban is egyedülálló lesz mind oktatási, mind innovációs tekintetben. Az épületbe oktatási és kutatási terek, kollégium, professzori apartmanok, közösségi és reprezentációs, illetve sportolásra, rekreációra alkalmas helyiségek kerülnek. Az intézmény lapunkat korábban úgy tájékoztatta, hogy az épület mérete a jelenlegi állapothoz képest nem módosul. 

A felújítási munkálatokra a központi költségvetési támogatásból 12 milliárd forintot fordít a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány. 

Az épület a Bartók Béla útról is látszik (Fotó: uni-corvinus.hu)

A területen az ígéretek szerint egy olyan „inspiráló terekből álló, jövőorientált” épületet emelnek, amelynek tervezésénél maximálisan figyelembe vették a fenntarthatósági szempontokat. A leendő campust olyan világszínvonalú egyetemek épületei inspirálták, mint a Wirtschaftsuniversität Wien vagy a University of St. Gallen.

1973-tól több lépcsőben épült az ingatlan (Fotó: uni-corvinus.hu)

A beruházás fontos célja, hogy a campus a hazai felsőoktatási beruházások közül elsőként teljesítse az Európában és Észak-Amerikában is elterjedt, úgynevezett LEED fenntarthatósági szabvány Gold minősítésének feltételeit, amihez már a bontás során intézkedéseket kell tenni, így a fém- és műanyaghulladékok mellett szükséges például az építési törmelék részleges újrahasznosítása is.

Az új egyetemi tér látványterve (Fotó: uni-corvinus.hu)

A campust várhatóan 2023-ban vehetik birtokukba a hallgatók.

Forrás: pestbuda, uni-corvinus.hu

Nyitókép: Bontják a Corvinus Egyetem Ménesi úti campusát (Fotó: uni-corvinus.hu)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Már akkor hátborzongató volt, amikor megépítették és kiderül, hogy méreteiben nem is változik. Egyáltalán nem hegyoldalba való forma. Szememben ez olyan, mint a Cálvin téri üvegborzadály.

Válaszok:
Sándor | 2022. február 19. 18:55

Nemcsak a forma, az anyaghasználat is. Én kifejezetten utálom a csupaüveg épületeket.


Vegul mi fog a helyere epulni, tudja valaki? Ugyanis 2 nyertes palyazatot is hirdettek...Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó