A Budapesti Corvinus Egyetemhez tartozó IX. kerület Fővám tér 13–15. szám alatti Sóházat, az úgynevezett S épületet utoljára 23 évvel ezelőtt újították fel. A Közbeszerzési Értesítőben most nyílt pályázot írtak ki a ház északi szárnyának helyreálltására. 

A Sóház épülete a  (Fotó: youtube.com)

Tavaly már elkezdődött a déli szárnyban az egyes gépészeti és elektromos műszaki rendszerek felújítása, továbbá az építőmesteri munkálatok, amelyek jelenleg is zajlanak. 

Idén a Sóház északi oldala is megújul. A nyertes kivitelező felújítja az alagsori zsibongót, a bejárati főkapukat, a külső homlokzati dísztégla burkolatot pedig javítani kell. A főbejárati kapu melletti dísztégla lábazat sérült vagy hiányozó elemeit a nyertes pályázónak pótolnia kell, mégpedig egyedi gyártású fagyálló klinker dísztéglából.

A Sóház 1886-ban készült el a Fővámház közvetlen közelében (Fotó: uni-corvinus.hu)

A párkány téglaelemei ugyancsak pótlásra szorulnak, itt új párkányfedés is szükséges. A munkálatok része az összes szint gépészeti és elektromos rendszerének felújítása, a tantermek világításának korszerűsítése. Ezenkívül az északi oldali tömbben található irodák, közlekedők és kiszolgálóhelyiségek, oktatási termek festései, burkolatai is megújulnak. Az északi oldal alapterülete összesen 2400 négyzetméter.

A Sóház 1886-ban épült Ulrich Keresztély tervei szerint, az Ybl Miklós jegyezte Fővámház (mai Corvinus Egyetem) mögött, és azzal szerves egységben működött. Irodákat alakítottak ki benne a vámház dolgozóinak, illetve a közraktárak forgalmát és finanszírozását felügyelő irodák is itt működtek, raktárhelyiségek is üzemeltek. A II. világháborúban súlyosan megsérült épületet később részlegesen többször is felújították, majd 1999-ben egy általános rekonstrukción esett át. Még ebben az évben a Corvinus Egyetem kapta meg oktatási célokra.

Forrás: Közbeszerzési Értesítő

Nyitókép: A Sóház északi oldali tömbje újul most meg (Fotó: uni-corvinus.hu)