Korábban mi is megírtuk, hogy új sportlétesítménnyel fog bővülni a XI. kerületi Villányi úton álló Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, amelyet a mai nap adtak át ünnepélyes keretek között. A gimnázium neobarokk épülete mellett álló, mintegy 3700 négyzetméteres modern sportcsarnokot Peschka Alfréd tervezte – derül ki az MTI közleményéből. A két épületet egy üveghíd köti össze.

A 3700 négyzetméteres új sportcsarnokot egy üveghíd köti össze a gimnázium épületével (fotó: MTI/Soós Lajos)

Ahogyan az MTI közleményéből is kiderül, az új épület földszintjén egy két szint belmagasságú kézilabdapálya, míg a felette lévő szinten egy még nagyobb sportpálya kapott helyet egy 150 fős lelátóval. Az épületben ezek mellett még két edzőtermet, mosdókat, öltözőket és tanári szobákat is kialakítottak. A gimnázium épületében a korábban a sportolási funkcióknak szánt helyiségeket könyvtárrá, ebédlővé és tantermekké alakították át.

A felső szinten lévő sportpályához egy 150 fős lelátó is tartozik (fotó: MTI/Soós Lajos)

A gimnáziumot még 1912-ben alapította a ciszterci rend, ám ekkor még a fővárostól bérelt tartermeket. A Wälder Gyula által tervezett neobarokk gimnázium alapkövét 1927-ben tették le, és 1929-re készült el. Az ekkor még fiúgimnázium igen hamar az ország egyik legjobb hírű gimnáziumává nőtte ki magát. A világháborút követően államosították az iskolát, amely így a József Attila Gimnázium nevet vette fel. A rendszerváltozást követően előbb egy ciszterci osztály indult a gimnáziumban, majd 1997-ben újraindult a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium.

Forrás: MTI

Nyitókép: Átadták a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium új sportcsarnokát (MTI/Soós Lajos)