Új sportcsarnokkal bővült a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium

A cikk angol nyelvű változata: A new sports hall was added to the Cistercian St. Imre High School in Buda

2022. március 18. 15:30

Átadták a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium új tornacsarnokát. A 3700 négyzetméteres új csarnokot egy üvegfolyosó köti össze az 1929-ben épült gimnázium neobarokk épületével.

Korábban mi is megírtuk, hogy új sportlétesítménnyel fog bővülni a XI. kerületi Villányi úton álló Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, amelyet a mai nap adtak át ünnepélyes keretek között. A gimnázium neobarokk épülete mellett álló, mintegy 3700 négyzetméteres modern sportcsarnokot Peschka Alfréd tervezte – derül ki az MTI közleményéből. A két épületet egy üveghíd köti össze.

A 3700 négyzetméteres új sportcsarnokot egy üveghíd köti össze a gimnázium épületével (fotó: MTI/Soós Lajos)

Ahogyan az MTI közleményéből is kiderül, az új épület földszintjén egy két szint belmagasságú kézilabdapálya, míg a felette lévő szinten egy még nagyobb sportpálya kapott helyet egy 150 fős lelátóval. Az épületben ezek mellett még két edzőtermet, mosdókat, öltözőket és tanári szobákat is kialakítottak. A gimnázium épületében a korábban a sportolási funkcióknak szánt helyiségeket könyvtárrá, ebédlővé és tantermekké alakították át.

A felső szinten lévő sportpályához egy 150 fős lelátó is tartozik (fotó: MTI/Soós Lajos)

A gimnáziumot még 1912-ben alapította a ciszterci rend, ám ekkor még a fővárostól bérelt tartermeket. A Wälder Gyula által tervezett neobarokk gimnázium alapkövét 1927-ben tették le, és 1929-re készült el. Az ekkor még fiúgimnázium igen hamar az ország egyik legjobb hírű gimnáziumává nőtte ki magát. A világháborút követően államosították az iskolát, amely így a József Attila Gimnázium nevet vette fel. A rendszerváltozást követően előbb egy ciszterci osztály indult a gimnáziumban, majd 1997-ben újraindult a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium.

Forrás: MTI

Nyitókép: Átadták a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium új sportcsarnokát (MTI/Soós Lajos)

Összesen 5 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Én lefestetném sárgára.


6,5 milliárdból!!!!
Színaranyból építették??


No, most jöhetnek a kommentek az itt megszokott nevektől, hogy "ronda, fantáziátlan betonkocka, a velünk élő kommunizmus jelképe, azonnal le kell bontani, csak az alkalmatlan Karácsony-félék őrizgetik az ilyeneket stb."! Vagy van egy kis "kognitív disszonancia"? Úgy látom, a lájkolókat most valamiért nem zavarták a fentiek!

Válaszok:
Kristoffff | 2022. március 21. 06:29

Szerintem, ez egy ronda, fantáziátlan betonkocka, a velünk élő kommunizmus jelképe, azonnal le kell bontani!
Remelem az utcafrontrol nem latszik...

Na jo, ennyire azert nem rossz:) Meg azert ez egy tornaterem, aminek a funkcionalitasa felul kell hogy irja az esztetikat.


Igy ujkent meg elmegy, de ha igazan beszurkul nagyon ronda lesz. Ugyanakkor azt kell mondjam sajnos, hogy jol beleillik a kornyezetebe, mert a Gellert-hegy deli lejtoje es azon belul is kulonosen a volt kerteszeti egyetem szomszedos telke tele van ilyen szurke kubusokkal.
Kihagyott ziccernek tartom, hogy a tetejere - ami a hatso front felol alig emelkedik az utcaszint fole - nem tettek valamilyen sportpalyat vagy legalabb parkot, pihenokertet.
Egyebkent pedig a falakat befuttatnam vadszolovel vagy borostyannal mert a zold megiscsak baratsagosabb szin.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó