Sportközponttal bővül a budai Szent Imre Gimnázium

Írta: Bukovszki Péter

2019. december 2. 9:00

A Wälder Gyula tervezte Villányi úti neobarokk palota belső átalakításával is együtt jár majd, hogy a Szent Imre Gimnázium udvarán felépül az új, mintegy 3700 négyzetméteres sportközpont.

A Villányi úti Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium nagyszabású bővítési munkálatainak két évforduló is apropót nyújt: idén 900 éve írták alá a fenntartó ciszterci rend alapító okmányát, és éppen 90 éve,1929-ben költözött be az 1912-ben alapított iskola a jelenleg is használt, Wälder Gyula tervezte neobarokk épületbe. 

A műemléki védelem alatt álló iskolaépület mellé, a jelenlegi műfüves focipálya helyére az iskola honlapján közzétett tájékoztató szerint egy 3700 négyzetméter alapterületű sportkomplexumot terveznek felépíteni, amelyet az Óbuda Építész Stúdió Kft. tervezett, és a Horváth Építőmester Zrt. és Possibuild Kft. alkotta konzorcium épít majd fel. 

A várhatóan 2022 februárjára elkészülő épület földszintjén 180 négyzetméteres szertornafelületet alakítanak ki, amelynek része lesz egy 7,5 méter széles és 7 méter magas falmászófelület is. Ezen a szinten helyezik el a sportversenyek megrendezésére is alkalmas 570 négyzetméteres kosárlabdapályát, amelyet két részre lehet majd oszthatani a kisebb csoportos testnevelésórák megtartása érdekében.

Szintén a földszinten alakítják ki a 70 négyzetméteres kondicionálótermet, szertárat, testnevelő tanári szobát, elsősegélynyújtó helyet és az öltözőket. A nagy, 7,5 méteres belmagasság miatt a földszinti szertár, a kondicionálóterem és az öltözők fölött egy további szint létesül, ahol egy osztható, 140 négyzetméteres testkultúratermet és további öltözőket helyeznek majd el.

A tervezett sportközpont metszete (Forrás: Látványterv/Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium)

A sportközpont felső emeletén egy 1200 négyzetméteres kézilabdapályát alakítanak ki, amelyhez 150 fős lelátó kapcsolódik majd, és amely a közlés szerint alkalmas lesz bajnoki, diákolimpiai mérkőzések megtartására is. A kézilabdapálya területét automatizált függönyökkel további három részre lehet majd bontani. A belső átalakítást a MATA-DÓR Architektúra Kft. végzi. 

A 4,7 milliárd forintos kormányzati támogatásból megvalósuló beruházás a meglévő épület belső tereit is érinti, azok átrendezésével ugyanis nyolc új tantermet alakítanak ki, segítve ezzel a csoportbontáson alapuló oktatást. Mivel a sporttevékenységek az új épületbe költöznek át, a meglévő házban nagy méretű termek szabadulnak fel. Az eddigi nagy tornateremből ebédlőt alakítanak ki, a földszinti öltözők helyére a megújult konyha kerül, a kibővülő könyvtár pedig az első emeleti kis tornaterem és kondicionálóterem helyére költözik át. 


A fönti képen a tornaterem helyére kerülő ebédlő, a lentin az új könyvtár látványterve (Forrás: Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium)

A látványtervek alapján feltűnő, hogy az új sportközpont épülete jelentősen elüt mind a régi iskolaépülettől, mind pedig a környezetétől, leginkább egy hatalmas, szürke betontömbnek tűnik. Színét valóban ettől az anyagtól kapja: a tervek szerint ugyanis kívülről díszbeton burkolat borítja majd, amely a várakozások alapján „gondozásmentes felületet” biztosít az épület teljes élettartama alatt.

A praktikus szempontok alapján tehát valóban jó választásnak tűnik ez az anyag, ám sokan attól tartanak, hogy az esztétikai elvásároknak már jóval nehezebb lesz megfelelnie, különösen a gimnázium patinás neobarokk épülete mellett. Bár a látványtervek a valósághoz képest gyakran pozitív irányba szoktak „csalni", reméljük, ebben az esetben fordítva történik majd. 

Nyiótkép: Az új sportközpont, mellette a gimnázium kilencven éves neobarokk épülete a Villányi úton

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Tartok attól, hogy ez a brutális betontömb lehangol majd a színével és a térfogatával. Kár lesz a tájért.


Megint egy borzalom. Ennek már soha sem lesz vége. A műemlék védelemnek azt is kéne, jelentenie, hogy műemlék iránti tiszteletből nem rondítom el a közvetlen környezetét. Amit ma egyes építészek művelnek, az felér a pornográfiával. "Letisztult formák!" Ezt mantrázzák évtizedek óta. Pedig egyszerűen fantáziátlanok! Kiábrándítóak! Mondják már meg, hogy nagyon kezdetleges a mi látásmódunk akkor, ha egy kis hajlatot itt, egy kis ívet ott, netán kissé bordázott oszlopsort amott, ne adj' Isten némi boltívet, csúcsívet, vagy keretezett ablak- és ajtó nyílásokat szeretnénk? Ez annyira primkó? De az nem, hogy tele hányják az egész várost ilyen ronda kockákkal, aránytalanul óriás méretekkel? Senki nem látja, hogy ez a szürke kődarab teljesen elnyomja a gimnáziumi épület méltóságát? Erről egy építészt győzködni kell? Az a baj, hogy a mai építészet nem kortárs zene. Mert azt nem hallgatom, ha nem tetszik. De ezeket minden nap nézni kell, vagy hova tovább mindenhol lesütött szemmel kell járkálni közöttük. Egyetlen kérdést szeretnék feltenni a tisztelt modern építész társadalomnak: Szerintük a világ turistái mért jönnek ide? Mit akarnak nézni a városon? Ezeket a szörnyszülötteket? Minek, ilyet otthon is látnak! Ja persze majd 100 év múlva ezek is klasszikusok lesznek - mondják. Nem! Soha, a kocka soha sem lesz klasszikus - ha egyáltalán megérik a 100 évet. Mert a primitív kockánál már nincs lejjebb, pláne ha ezer van belőle egy városban.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó