Tovább folytatta a buszváró-zöldítési programját az V. kerületi önkormányzat, ezúttal a Hild téren, a Szervita téren, a Podmaniczky téren és a Jászai Mari téren adták át az V. kerület legújabb, növényekkel beültetett és befutatott zöld várakozóhelyeit – írják közleményükben.

2020-ban a József nádor téren, 2021-ben az Erzsébet tér északi és déli oldalán, valamint a Nyugati téren hoztak létre zöld buszvárókat, így immár nyolc megálló biztosít kellemes zöld környezetet az autóbuszokra várakozó utasoknak.

Először a József nádor téren adtak át zöld buszvárót (Fotó: Belváros Önkormányzata)

Az önkormányzat közleménye szerint a zöld buszmegállók nemcsak jobb komfortérzetet nyújtanak a várakozók számára, hanem hozzájárulnak a városi hőszigethatás csökkentéséhez, kedvezően befolyásolják a mikroklímát, javítják a levegőminőséget, szerepük van a por- és légnemű anyagok megkötésében.

A buszvárókban az üveg hátfal helyett a tartószerkezettel azonos színű, antracitszürkére festett perforált lemezekből kialakított futtatófelületet létesítenek, a növények vízellátásáról pedig – ahol az műszakilag megoldható – gépiesített öntözőberendezéssel, valamint a csapadék helyben történő hasznosításával gondoskodnak.

Az V. kerületben átadott négy új zöld buszmegálló egyike a Hild téren, amelyet hamarosan beborít a gyorsan fejlődő növényzet (Fotó: Belváros Önkormányzata)

A zöld buszvárók közül talajkapcsolatos kialakításúak a József nádor téren, a Nyugati téren, az Erzsébet tér északi oldalán, a Szervita téren, a Podmaniczky téren kialakított megállók, illetve a Hild téren található buszváró növényzete ideiglenesen, a tér felújításáig növénykazettába került, ezt követően ott is talajkapcsolatos kialakítású lesz a buszváró.

Az Erzsébet tér déli oldalán és a Jászai Mari téren található várók környezete pedig a víztárolásra is alkalmas növénykazettában való elhelyezést tette lehetővé. A megállók hátfala mögötti ültetőközegben a gyöngyperje és a bunkós hagyma mellett repkény vadszőlőt ültettek el. A megállóhely-zöldítési program első elemeként átadott József nádor téri váró rövid idő alatt beváltotta a hozzá fűzött elvárásokat, a remek várostűrő növénynek bizonyult vadszőlő fél év alatt felfutott és zöldbe borította a létesítményt, így a lakosság körében nagy népszerűségre tett szert – olvasható a közleményben.

A vadszőlővel borított megállóhely szép látványt nyújt (Fotó: Belváros Önkormányzata)

A környéken élők és a rendszeresen arra járók már második éve folyamatosan nyomon követhetik a megálló növényzetének évszakok szerinti változását – hol üde zöld, hol őszi rozsdás színekben való pompázását –, így az is látható, hogy a tavasz beköszöntével már napról napra több és egyre nagyobb levelek, újabb hajtások díszítik a megállót.

Nyitókép: Újabb négy zöld buszvárót alakítottak ki a Belvárosban (Fotó: Belváros Önkormányzata)