Szlovéniában BigSEE Architecture 2022 díjat kapott a Középülettervező Zrt. (KÖZTI), a cég a Skardelli György Kossuth-díjas építész és Borbély András építész vezetésével tervezett V.30 sportközponttal az építészet kategóriában nyerte el az elismerést.

A BigSEE díjjal a délkelet-európai régió 21 országában díjazzák a legjobb építészeti, belsőépítészeti és formatervezési megoldásokat 6 különböző kategóriában. A díjat a Ljubljanában székelő alapítvány, a Zavod Big alapította: a SEE rövidítés a South-East Europe-ra vagyis Délkelet-Európára utal. Az elismerés célja az építészet, a belsőépítészet, a kreatív iparágak terén elért kiváló eredmények, alkotások bemutatása és elismerése.


A sportközpontot 2021-ben adták át
 A díjazott sport- és élményközpont Budapest szívében található. Az épület homlokzatát az emberi izomrostok motívuma teszi különlegessé. Az ultramodern, minden igényt kielégítő V.30 Belvárosi Sportközpontnak 11 szinten terveztek funkciókat. A térszint alá kerültek a vizes sportok helyiségei, az emeleteken a száraz sportok kaptak helyet, a földszintre pedig a legkülönbözőbb rendezvényekre használható helyiségek kerültek.A tervezés specialitását az adta, hogy a Vadász utca nagyon keskeny, szélessége alig haladja meg a 9 métert. A kedvezőtlen adottság legjobb kihasználása érdekében a valódi homlokzat elé feszített fém-üveg szerkezetnek köszönhetően a természetes fény eljut a földfelszín alatti szintekre is. Az energiahatékonysági szempontok szem előtt tartásával a V.30-ban több mint 800 méter mély termálkutat fúrtak, az így nyert termálvíz az épület fűtésére, a medencék vízének melegítésére is alkalmas. A többszintes komplexum praktikus építészeti megoldásokkal ellensúlyozta a kis alapterületet, például az úszómedence fölé függesztett tanmedencével vagy a sportcsarnokot nyújtó teraszával, illetve a rendezvénytermek mozgatható falaival is.A BigSEE Architecture Awards 2021 előző évi díjátadója a pandémia miatt elmaradt, melyet idén pótoltak. Így a V.30 mellett a Közti a ljubljanai díjátadón a BudaPart Otthonok D épületéért is átvehette a tavaly megítélt elismerést. Ez utóbbi beruházás a főváros modern kori történetének legnagyobb ingatlanfejlesztési projektjeként valósult meg.A Középülettervező Zrt. (Közti) hazánk legrégebbi  építészirodája. A Köztinél több mint 50 építész dolgozik. A cég legjelentősebb referenciái között tudhatja többek között a Várkert Bazár és a Kossuth tér rekonstrukcióját, a Puskás Arénát, valamint a Liszt Ferenc Repülőtér Skycourt és T2B móló épületét is. 

Forrás: Sajtóközemény