A Budavári Önkormányzat és a főváros együttműködésében hamarosan megújulhat Buda egyik legnagyobb közparkja, a Vérmező, miután május 17-én, kedden a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag elfogadta az ezzel kapcsolatos megállapodást – derül ki az I. kerületi önkormányzat honlapján megjelent hírből. A beruházás keretében a tervek szerint nagyobb és mutatósabb, varjúbiztos hulladékgyűjtőket  és kényelmes padokat helyeznek ki. Emellett felújítják a Szitakötő játszótér gumiburkolatát is. Mintegy 4000 négyzetméteren terveznek gyepesítést és új virágok ültetését.

A Vérmező napjainkban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az önkormányzat honlapján azt írják, hogy a most induló beruházás két szakaszban valósul meg, és az első szakaszra az önkormányzat 60 millió forintot fordít. A beruházás része a Radó Dezső Tervnek, a koncepció célja a zöld felületek védelme, a közparki rekonstrukció, illetve a közösségi tér kialakítása – fogalmaznak.

A Vérmezőt Budapest ostroma alatt a repülőgépek fel- és leszállására használták. A kép 1945-ben készült (Fotó: Fortepan/Képszám: 217688)

A Vérmező területét korábban Generális-kaszálónak hívták, mai nevét onnan kapta, hogy 1795-ben itt végezték ki a Martinovics Ignác-féle jakobinus-összeesküvés résztvevőit. Emlékükre 1955-ben emlékművet állítottak fel, amely Matzon Frigyes munkája. A Vérmezőnek később is fontos szerep jutott a történelemben: Budapest 1944–1945-ös ostroma alatt rögtönzött repülőtérként használták a le- és felszálló repülőgépek. Később ide hordták a kiégett Budavári Palota törmelékeit is, amelyet egy földréteggel fedtek le, majd parkosították a területet.

Forrás: budavar.hu

Nyitókép: Hamarosan megszépül a Vérmező (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu))