Visszatér az Ikarus 60-as – Közel 70 éves busz a fővárosi utakon

2022. május 21. 18:00

Vasárnap egy hetvenéves busszal, az Ikarus 60 típussal utazhatnak az érdeklődők. A buszt eredetileg az első ötéves terv keretében tervezték meg, és 1952-től a hatvanas évek végéig járta Budapest utcáit. Az Ikarus 60 típusú autóbusz azon az úton fog járni, amelyiken az első útjait is megtette: Kőbánya alsó vasútállomás és Rákoskeresztúr, Városközpont között, Rákoscsaba érintésével.

Május 22-én, vasárnap egy közel 70 éves járművel, az Ikarus 60 típusú autóbusszal tudnak majd utazni az érdeklődők – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján. A busz azon az útvonalon fog közlekedni, ahol megtette az első útjait is: Kőbánya alsó vasútállomás és Rákoskeresztúr, városközpont között Rákoscsaba érintésével az N62-es vonalon. 

Ikarus 60-as autóbusz a Szent Gellért téren 1954-ben (Fotó: Fortepan/Képszám:186877)

Ahogyan a BKK oldalán is olvasható, a Rákosi-korszakban az erőltetett iparosítás miatt jelentősen megnőtt a fővárosi járatokon utazók száma. Az első ötéves terv keretében fejlesztették ki az Ikarus 60 típusú autóbuszt a hatalmas tömegek szállítására a mátyásföldi Ikarus-gyárban. A próbafutásokat 1952-ben kezdte meg a prototípus. A sikeres próbafutásokat követően több 500 darab Ikarus 60 típusú autóbusz közlekedett Budapest utcáin, továbbá a Német Demokratikus Köztársaságba (NDK) és a Szovjetunióba is kerültek ebből a típusból, de még trolibusz is épült belőle. Mint írják, a hatvanas évek végén vonták ki ezeket a buszokat a fővárosi forgalomból, majd hosszú évekig nem volt üzemképes példány belőle. A BKV Zrt. az elmúlt évtizedben újított fel egy Ikarus 60-ast, amelyet most vasárnap ismerhetnek meg az érdeklődők.

Forrás: bkk.hu

Nyitókép: A közel 70 éves Ikarus 60 típusú autóbusszal utazhatnak az érdeklődők (Fotó: bkk.hu)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Borzalmas volt. Ilyennel jártam iskolába. Fent tanultam az Arany János gimnáziumban a Sas hegy oldalában. Sokszor az iskolába menő diákok tolták meg a buszt, mikor leállt a motorja..Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó