Május 22-én, vasárnap ünnepélyes keretek között átadták a Néprajzi Múzeum új épületét a Városligetben – adta hírül az MTI. Az átadóünnepségen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki beszédet is mondott. A kormányfő kiemelte: olyan épületet szerettek volna, ahol a magyar népi kultúra természetes szépsége a legteljesebben kibontakozhat.

A miniszterelnök arra is kitért: a Néprajzi Múzeum előző, Kossuth téri kúriai épülete – bár szép volt – formája nem illet a tartalomhoz, a most elkészült új épület viszont más, mert abban a tartalom és a forma találkozik. Hozzátette: „Ez az épület azt a meggyőződést tükrözi, hogy létezik szépség a világban, hogy a tizenkettő egy tucat kockaépületek és az ötlettelen irodakomplexumok világában is lehet egyedit alkotni, amely illik környezetéhez, megragadja a szemet és gyönyörködteti a lelket.”

Az átadóünnepségen beszédet mondott a miniszterelnök is (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Beszédében a miniszterelnök azt is tudatta, hogy megvalósul a Liget Budapest program összes tervezett épülete. „Miközben mindenki azt bizonygatta, hogy nem lehet, addig mi lépésről lépésre, épületről épületre haladunk, sőt április 3-án a magyar emberek megerősítettek minket abban, hogy jól tettük, hogy megcsináltuk, és úgy gondolják, hogy még, még, még, Európa legnagyobb kulturális beruházásának teljesen el kell készülnie. Úgy érzem, megkaptuk a felhatalmazást a teljes program megvalósítására” – fogalmazott Orbán Viktor.

Az átadón az is elhangzott, hogy a 150 éves intézmény történetében ez az első olyan épület, amely kifejezetten a Néprajzi Múzeum igényeire lett szabva. Az 1872-ben alapított intézmény 1892-ben vált ki a Magyar Nemzeti Múzeumból. A tekintélyes néprajzi gyűjtemény 1924 és 1975 között a Könyves Kálmán körút 40. alatti, eredetileg iskolának épület szecessziós épületben lelt otthonra. Ezt követően a Kossuth Lajos tér 12. alatti, Hauszmann Alajos által tervezett Igazságügyi Palotában helyezték el az intézményt, miután a Magyar Nemzeti Galéria felköltözött az átalakított Budavári Palotába.

Az új Néprajzi Múzeum tetején egy zöld pihenőparkot alakítottak ki, ahol még a fák is kényelmesen tudnak nőni (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Városliget megújulását célzó Liget Budapest Projekt 2012-ben indult útjára. Ennek keretében írták ki 2016-ban a nemzetközi tervpályázatot a Néprajzi Múzeum új épületének megtervezésére, amit a magyar NAPUR Architect építésziroda nyert meg. Az épület több szempontból is különleges. A múzeum 60 százaléka a földfelszín alatt van, a közepe teljesen a felszín alá bukik. A 300 méteres épület tetején pihenőparkot hoztak létre, ahol még a fák is kényelmesen tudnak nőni. Az új Néprajzi Múzeum 33 000 négyzetméter alapterületű, két szint a föld alatt, három szint pedig a felszínen húzódik. Az állandó kiállítások 4500 négyzetméteren, az időszaki kiállítások pedig 2500 négyzetméter területen lesznek látogathatóak. Ezek mellett kialakítottak egy gyerekmúzeumot, egy könyvtárat és egy konferenciatermet is az épületben.

Mint írják, az új Néprajzi Múzeum május 23-án, hétfőn nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Forrás: MTI

Nyitókép: Átadták az új Néprajzi Múzeumot a Városligetben (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)