Két különleges, veterán villamossal gazdagodott a BKV Zrt. járműparkja – olvasható a BKV Zrt. közösségi oldalán megjelent bejegyzésben. Mint írják, a több évig tartó kutatásoknak és az előkészítő munkálatoknak köszönhetően sikerült Budapestre hozni egy 1895-ben gyártott villamost és egy 1910-ben gyártott pótkocsit is. A Budapesti Közúti Vaspálya Társaság 1896-ban kezdte el a Nyugati pályaudvar és Újpest között a villamos üzemeltetését, amelyhez a fővárosi Schlik-gyártól szerezték be az „A” típusú villamost. Később egységesítették az akkor futó altípusokat, illetve műszaki változtatásokat hajtottak végre a villamosokon, így 1900-tól már „N” típusnak hívták. Szintén a budapesti Schlik-gyárban készült el 1910-ben az „M” típusú pótkocsi, amelyet a Budapesti Városi Villamos Vasút rendelt meg.

Mind a két járművet Miskolcról, illetve a környékéről hozták el, hiszen mindkettőnek hasonló volt a sorsa (Fotó: Facebook/BKV Zrt.)

Az „N” típusú villamosokat a fővárosi pályákról az 1940-es évektől 1957-ig selejtezték le, majd vidéki nagyvárosok közlekedési vállalatainál kezdtek új életet. Így került a most megmentett villamos Miskolcra, ahol 1953 és 1964 között teljesített szolgálatot. A leállítását követően leszerelték az elektromos berendezéseit, a hajtásrendszerét és az alvázberendezését, majd eladták. Az „M” típusú motorkocsit 1959-ben selejtezték le Budapesten, majd ezt követően 1977-ig szintén Miskolcon volt forgalomban. A két villamos külön érdekessége, hogy amíg az „N” típusú villamosból egy miskolci telken lett hétvégi ház, az „M” típusú motorkocsiból egy Miskolchoz közeli településen lett szintén hétvégi ház.

A tervek szerint mind a két járművet restaurálják majd (Fotó: Facebook/BKV Zrt.)

Ahogyan a BKV Zrt. közösségi oldalán lévő bejegyzésben is olvasható, tovább növeli az „N” típusú villamos eszmei értékét, hogy sokáig úgy tűnt, hogy a sorozatból egyetlen darab sem maradt fenn. A két villamost májusban mentette meg az enyészettől a BKV önkéntes csapata, illetve a Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület. A tervek szerint a lehetőségekhez mérten igyekeznek majd restaurálni a két közlekedéstörténeti matuzsálemet.

Forrás: Facebook/BKV Zrt.

Nyitókép: Két különleges, veterán villamossal bővült a BKV Zrt. járműparkja (Fotó: Facebook/BKV Zrt.)