A szecesszó világnapja ma már a Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szecessziós szervezet hivatalos programjai között is szerepel, amelyhez 2017 óta évről évre egy központi téma mentén csatlakoznak a részt vevő intézmények a programjaikkal. Ez a téma az idén – a tizedik, jubileumi évben – a szecesszió tipográfiája, amelyet a nyáron kéthetes fesztivállal ünnepel az Iparművészeti Múzeum – írja közleményében az intézmény.

A Postatakarékpénztár épületét Lechner Ödön tervezte (Fotó: allamkincstar.gov.hu)

A Postatakarékpénztár pénztárcsarnoka (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Magyar Királyi Földtani Intézet (Budapest, XIV., Stefánia út 14.) 1896–1899 között épült Lachner Ödön tervei szerint (Fotó: Lechner összes című kötet/Látóhatár Kiadó)

Több városi sétát is tartanak, ilyen a Kívül-belül szecesszió – villák, paloták, magánbérházak című sétaprogram, amely a Ráth-villából indulva a Bajza utcában 150 éve született Bálint Zoltánról emlékezik meg. A sétán a Kőrössy-villát is meg lehet majd tekinteni, több szecessziós épületet mutatnak be, a séta végül a Sonnenberg-háznál fejeződik be. Az út során szó lesz az eredeti megrendelőkről, a tervezőkről és a lakókról, ahogy az is kiderül, ma milyen funkciójuk van ezeknek az épületeknek. A Szecessziós Zugló: Istvánmező a villanegyed című sétán pedig a sokszínű, századfordulós építészetről kaphatunk átfogó képet. 

A sétán Kőrössy Albert Kálmán építész saját maga számára tervezett villáját is meg lehet majd tekinteni, amely a Városligeti fasorban található (Fotó: Iparművészeti Múzeum)

Az Iparművészeti Múzeum szervezésében műhelylátogatásra is indulhatnak az érdeklődők a Kisképző egykori Könyvműves Szakosztályán, ahol a diákok az 1909-ben Jaschik Álmos grafikusművész által alapított tanműhely aranyozó- és nyomóformáival dolgozhattak. Szakmai napot rendez a Károli Gáspár Református Egyetem Művészettörténet Tanszékével közösen az Iparművészeti, amelynek záróeseménye A historizáló és szecessziós összművészeti terek rekonstrukciójának és fenntartásának gyakorlati kérdései című kerekasztal-beszélgetés a Károlyi–Csekonics-palotában.

A Ráth György-villában (képünkön) a budai Pikler-villa történetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A zárónapon nyílik a múzeum legújabb kiállítása a Ráth-villában, az Egy kis Bécs Budán – Josef Hoffmann alkotása: a Pikler-villa címmel. A fesztivál összes programja ingyenes, de érdemes rájuk előre regisztrálni – derül ki az Iparművészeti Múzeum közleményéből.

Szecessziós stílusban berendezett étkező a Ráth György villájában (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Többféle tárlatvezetést is kínálnak a fesztivál alatt a múzeum munkatársai. Ráth György és felesége villáját többféle szempont alapján járhatják körbe a látogatók. Hol a bútorok és bútoregyüttesek, hol a kerámia- és üvegtárgyak, hol pedig a szecessziós csillárok és lámpák kerülnek előtérbe – írják.

Forrás: Iparművészeti Múzeum 

Nyitókép: A magyar építészet különleges alkotását, az Iparművészeti Múzeum épületét Lechner Ödön tervezte (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)