Ahol a Trapper farmer reklámja és nászút is volt – Lebegni a város felett

2022. június 13. 9:00

Lehetett volna Villamosszék, Sétahinta, Páros János, Égibusz: több mint tízezer javaslat érkezett az elnevezésére. Végül a zsűri a Libegő mellett döntött. 1970 óta szállítja az utasokat Zugliget és a János-hegy között. Nyitott, kétüléses székeken utazva lehet leküzdeni a két végállomás közötti 260 méteres szintkülönbséget, a drótkötélpályát 17 hatalmas acélpillér tartja. Volt itt nászút, a Trapper farmer reklámja, és számos filmben feltűnik ez a ritka közlekedési eszköz.

A Libegő az 1970-es átadásakor piros színű volt, és csak 1991-ben festették át a környezethez jobban illeszkedő zöld színre – mondja videónkban Földváry Gergely történész, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetője,  a Pestbuda várostörténeti magazin állandó szerzője. Első utazói homokzsákok voltak, így ellenőrizték, mennyire bírja a szerkezet a terhelést. Óránként öt-hat kilométeres sebességgel, megközelítőleg 12 perc alatt juthatunk fel a zugligeti végállomástól a János-hegyre, és nagyjából 8-12 méter magasan utazhatunk a város felett.

A 102 darab kétüléses széket osztrák drótkötél tartja, amelyet már több alkalommal meg kellett rövidíteni, mert megnyúlt. De ma már a Libegő nem az eredeti drótkötéllel működik, azt két alkalommal is cserélni kellett.

A libegőzés a magyar és a külföldi turistáknak is kedvelt szórakozása, népszerűsége a megnyitása óta töretlen.

Nezzék meg YouTube-csatornánkra feltett videónkat!


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó