Huszadik alkalommal rendezik meg országszerte június 25-én a múzeumok éjszakáját, amelyen az érdeklődőket több mint négyszáz helyszínen várják.

A Közlekedési Múzeum új otthonában, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában (X., Kőbányai út 24–28.) a vonatok belsejébe és az autók motorháztetőibe nézhetünk be, „bőrünkön érezhetjük milyen volt egy igazi üzemben dolgozni” – írja az azeszaki.hu. Mindemellett az Északi Járműjavító épületének legtitkosabb, eddig elzárt részeit is felfedezhetjük.

A legendás „faros" Ikarus buszt, az 55-ös típust is megnézhetjük a tárlaton (Fotó: Közlekedési Múzeum)

A múzeum tájékoztatója szerint ezen az éjszakán a legszebb autók történetét lehet megismerni: kinyitják az ajtókat, felnyitják a motorháztetőket, így bele lehet nézni az Ikarus 66 farmotorjába, a Skoda Octavia Super belséjébe és a Gaz-12 ZIM lelkébe. A látogatók vezetett túrákon tudhatják meg, hogyan működött a gőzgép, a dízelmozdony és Kandó elektromos mozdonya.

„Volt egyszer egy Északi… a történet folytatódik” című időszaki kiállítás plakátja (Fotó: az eszaki.hu)

A tájékoztatóból az is kiderül, hogy az érdeklődőknek bemutatják az itt dolgozók életét, valamint azt, hogyan is zajlik egy nap a múzeumban.

A látogatók felfedezhetik az Északi Járműjavító eddig a nagyközönség elől elzárt zugait, például a titkos hidegháborús óvóhelyet.

Az Astoria és az Északi Járműjavító között közlekedő Irodalmi különjáraton utazók Márai Sándor, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Mándy Iván, Garaczi László és Weöres Sándor utazásról szóló szövegeiből összeválogatott izgalmas színjáték közönségei is lehetnek – írja az azeszaki.hu.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, 2022. szeptember 30-ig újra látogatható a Közlekedési Múzeum kiállítása a „Volt egyszer egy Északi … a történet folytatódik”, amely a múzeum leendő otthona, az Északi Járműjavító történetét meséli el. A kiállításon az Északi Járműjavítóban karbantartott mozdonyokkal, vasúti járművek modelljeivel és fotókkal, plakátokkal találkozhatunk. A vasúti járművek mellett a Közlekedési Múzeum gyűjteményének kincsei, többek között a Ford T modell, a faros Ikarus busz vagy a GAZ-12 ZIM is látható.

Forrás: azeszaki.hu

Nyitókép: Közelekedési Múzeum