Megnyílt a felújított Jókai tér

A cikk angol nyelvű változata: The renovated Jókai square has opened

2022. augusztus 1. 18:30

A VI. kerületi Jókai téren a rekonstrukció során új utcabútorokat helyeztek ki, megújították a zöld felületet, fákat ültettek, és egy csobogót is elhelyeztek, a terület több irodalmi témájú utalást is kapott kőbe vésett idézetek formájában.

Átadták a felújított Jókai teret a VI. kerületben – számolt be a róla a terezvaros.hu. A kerületi önkormányzat honlapjáról az is kiderül, hogy a tér július 30-án, szombaton nyílt meg a nagyközönség előtt.

A munkálatok tavaly októberben kezdődtek egy 2016-ban elnyert támogatásból, amely 200 millió forintot biztosított a tér felújítására. Akkor az önkormányzat az addigiakhoz képest lényegesen több zöld felületet ígért a parkolóhelyek rovására.

A térre kocka alakú utcabútorokat helyeztek el, amelyeket később át lehet majd rendezni (Fotó: terezvaros.hu)

A munkálatok tavalyi megkezdésekor a VI. kerületi önkormányzat azt közölte, hogy a Jókai tér a magyar irodalom tereként születik újjá. Ezt demonstrálja, hogy az átalakítás során a térre mozgatható, a későbbi igényekre szabható, kocka alakú utcabútorokat helyeztek el, amelyek előtt irodalmi idézeteket olvashatók a térkőbe ágyazva. A park Andrássy úti végében lévő bazaltbeton falon is elhelyeztek irodalmi utalásokat.

Noha korábban szó volt róla, hogy Jókai Mór Stróbl Alajos által készített szobra mellé – ahogy eredetileg tervezték – elhelyezik az Olvasó lányok szobrát, mely ma a Városligetben áll, a terezvaros.hu-n olvasható beszámoló alapján úgy tűnik, erre mégsem került sor, bár korábban ez a megoldás a látványterveken is szerepelt.

Egy tavalyi látványterv:  ezen Jókai szobra mellett láthatjuk az Olvasó lányok szobrát (Forrás: terezvaros.hu)

A kőbe vésve több helyen olvashatók irodalmi idézetek (Fotó: terezvaros.hu)

A tér Andrássy úti végében lévő bazaltbeton falon is több irodalmi utalás található (Fotó: terezvaros.hu)

A tér növényei is megújultak: bár az újonnan telepített fasor egyedei még csemeték, az ígéretek szerint 10 év múlva már tekintélyes lombkoronával adnak majd árnyat; ezenkívül telepítettek gyepet, ültettek virágokat, kihelyeztek padokkal, asztalokkal berendezett pergolát, csobogót, játékokat, ugrálót – derül ki a cikkből. 

Virágokat és fákat is ültettek (Fotó: terezvaros.hu)

Jobbra Jókai Mór 1929-ben felállított szobra, Stróbl Alajos alkotása (Fotó: terezvaros.hu)

A felújítás során az úttest és a járda egy síkba került, felújították a felfestéseket, a 45 fokos parkolósávok végébe pedig kis virágágyakat helyeztek el. 

Az úttest és a járda egy szintbe került (Fotó: terezvaros.hu)

Forrás: terezvaros.hu

Nyitókép: a felújított Jókai tér, középen a csobogóval (Fotó: terezvaros.hu)

Összesen 8 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Sajnalatos hogy a teret agyon nyomo ocsmany es tulmeretezett szurke brutalista szalloda epulethez igazitottak a ter dizajnjat ahelyett, hogy a felso ket szint visszabontasa erdekeben tettek volna erofesziteseket, a teret pedig a kornyezo szazadfordulos epuletekhez illo formaban ujitottak volna fel.

Válaszok:
Kristoffff | 2022. augusztus 2. 13:12
Matthew83 | 2022. augusztus 2. 14:43
Matthew83 | 2022. augusztus 2. 14:46

Nem tudom feltunk-e Onnek, hogy minden budapesti ter igy ujul meg: valami szurke igenytelen terko, borzalmas minosegben lerakva, altalaban van valami vizfelulet is, par non figurativ pad, amivel a progresszivitast sejtetjuk, bizarr geometriai formakba par koro belepasszirozasa - (mondjuk 2 parkolohely es az utca 30% szoget zar be egymassal), es az egesz egy ertelmezhetetlen, de sajnos ronda, cserebe jo draga katyvasz lesz. Ez a forgatokonyv mar evek ota.


Kedves mélyen tisztelt Persona!

Ön tipikusan az a személy, akinek nem lehet semmivel sem örömet okozni. Önnek semmi sem jó. Ön az a tipikus magyar, aki állandóan kötegszik, bele köt valamibe stb. Gondolom Ön egy ilyen ember. Férfi vagy nő. Ezt most így nem tudom, de lényegtelen is.

Gondolom a felújítás előtt a park jobban nézett ki feltöredezett betonnal illetve aszfalttal illetve hányásosan gondolom ugye? Szerintem jobb ha ezek után meg sem szólal. üdv. M.


Kedves Kristofff!

Nem írom le még egyszer, de Ön is olyan mint a persona komentelő. Ön is a tipikusan magyar. Semmi újnak nem tud örülni. Ön szerint betonnal és hugyosan jobban nézett ki a tér? Kérdezem. Üdv: M


Kedves Matthew83,
Koszonom hogy megtisztelt a valaszaval. Szerintem ugyanazt gondoljuk, csak maskepp fejezzuk ki magunkat: a ter szerintem IS valamivel jobb lett az elozo allapotahoz kepest...
De a terbol kihozhato maximumot boven nem erte el. Sot... Ezzel ugy gondolom on is egyetert. Akkor viszont elszalasztott lehetosegkent ertekelem a szituaciot. Ami meg meg ilyesztobb tendencia, az az, hogy minden felujitott ter ehhez hasonlo olcso kisuvickolt kelet-europaira van megcsinalva most mar par eve. Ha ez az egy pelda lenne, nem erdekelne. Ennel mar csak a Podmaniczky teret tartom rosszabnak. De az is termeszetesen jobb, mintha nem csinaltak volna vele semmit.
Az meg hogy tipikus magyar vagyok-e, nem tudom, de nem szeretem az igenytelen kozepszeruseget, ami ezt a varost jellezmi, mert ez a varos nem ezt erdemli. Sokkal tobbet lehetne, sokkal jobban, talan meg kevesebbol is....


A térfelújítás vitához csak annyit, a Jókai tér még csak elmegy. A legrondább a Baross tér lett. Hatalmas, nyitott kihasználatlan terek, zöldfelületek, fák hiánya, a Baross szobor eldugása a tér végébe, stb.

Válaszok:
belter | 2022. augusztus 14. 09:42

A korábbiak során többször több helyütt lehetett arról olvasni, hogy az Olvasó lányok szoboregyüttes is átkerül a Jókai szoborhoz azonos alkotójuk eredeti szándékának megfelelően. Én ennek nagyon örültem, mert sokkal többet adott volna a térnek, mint ezek a betonkockák, melyekre a kánikulát leszámítva csak előre bekészített párnával lehet leülni a felfázás veszélye nélkül. Aztán valaki(k) erről másként döntöttek, viszont sehol nem találom ennek az indokát, ahogy azt sem, mely grémium volt a döntéshozó. A park megnyitója kapcsán is úgy kerülik a témát, mint ördög a tömjénfüstöt, mi történhetett?


Tökéletes példa a Baross tér. Elviselhetetlen a beton-zöld arány. Méregfoga a Rottenbiller utcai felüljáró sajnos még áll. Őszintén be kell vallanom, mint szektás Tarlós-hívő, hogy a Városháza a hozzá kötődő építőipari körök növény-gyűlöletén úszott el. Valahol olvastam: Tarlósnak térkő-fétise volt. Nyilván nem rá igaz, de a végeredmény: Baross tér, Blaha, Jókai tér. Üdítő ellenpélda a Széll Kálmán tér példamutató környezetépítési csúcsteljesítménye. Remélem a Városliget-Felvonulási tér is hasonló jó érzéseket kelt majdHozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó