Budapest egyik legnagyobb és évtizedek óta méltatlanul elhanyagolt közparkja a Népliget. A 130 hektáros terület történeti kertként 2005 óta védettséget élvez, ám az állapotán ez nem sokat segített. Megújítása többször szóba került, így többek között 2017-ben készült a területről egy fejlesztési terv, ám a munkák végül nem kezdődtek el. 

A 2017-ben bezárt Planetárium is felújításra szorulna, nem csak a környezete (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Az elmúlt évben, 2021-ben a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Budapest zöld területeinek hosszú távú, 2021–2030 közötti fejlesztési programját, a Radó Dezső Tervet, s ebben sem sorolták a legsürgősebb feladatok közé a Népliget felújítását, a propram szerint az évtized második felében kezdődhet a park fejlesztése. Ugyancsak tavaly, 2021 novemberében elfogadták a Népliget stratégiai tervét, amely meghatározza a feljlesztési kereteket.

Most erre a stratégiai tervre hivatkozva írt ki pályázatot a főváros, amelyről azt írják a Népliget megújításáról szóló honlapon, hogy az maga a tervezési program. „Itt az idő, hogy ezt tervrajzba foglaltassuk” – fogalmaznak. Mint a felhívásban is olvasható, olyan tervezőcsapatok jelentkezését várják, melyek „a komplex tervezési feladat valamennyi szakterületi tudásával rendelkeznek”, és a tervezőcsapatban van legalább 1 fő okleveles tájépítész szakember. A pályázatokat 2023 januárjáig kell beadni, eredményét 2023 áprilisában hirdetik ki.

Az ötletpályázat honlapja szerint a most meghirdetett felújítás egyik célja a zöld felületek és a növényállomány megújítása, ennek részeként, mint írják, a pályázat során a burkolt felületek csökkentésére, klímabarát, ökologikus zöld felületek létrehozására és a parki vízfelület létrehozására várnak javaslatokat.

A Népliget rekonstrukciójának főbb szempontjai (Forrás: nepliget.budapest.hu)

A célok között szerepel az úgynevezett „kaputerek" rendezése, vagyis azoké a helyeké, amelyeken keresztül a legtöbben érkeznek meg a parkba (ilyen lehet például a metróállomás környéke vagy a park Kőbányai út felőli része). Az elképzelések szerint a fogadóterek létesítése során az a cél, hogy olyan, jól felszerelt, kulturált érkezési pontokat alakítsanak ki a burkolt felületek növelése nélkül, ahol lehetőleg egyetlen épületben megtalálható minden szükséges funkció ( például vendéglátóegységek, illemhelyek). Mindemellett a közvilágítás fejlesztését is tervezik. 

A park autóforgalmát is csökkentenék, korlátozva a belső utak és a Népligetet kettészelő Vajda Péter utca forgalmát, és csökkentve a parkolóhelyek számát. A park játszóterét is fejlesztenék, futókört és napozórétet alakítanának ki, az egykori Mutatványos tér helyén pedig rendezvényteret képzelnek el. 

A Blaha Lujza térről 1955-ben áthelyezett Tinódi-szobor környéke a Népliget rendezettebb részei közé tartozik (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A Népliget megújításáról szóló honlapról az is kiderül, hogy maga a tervpályázat (a kiírásban ez a szó szerepel), illetve a tájépítészi ötletpályázat (ahogy kommunikálják) arra szolgál, hogy a beérkezett pályaművek alapján elkészülhessen egy koncepcióterv, amely alapján meg lehet tervezni az „ütemezett fejlesztést”.

„Az egészen bizonyos, hogy egy ekkora terület rehabilitációja nagyon sok forrást igényel, ezért csak értelmes szakaszokra bontva valósítható meg” – írják a Népliget megújításáról szóló honlapon. Arról azonban nem esik szó, hogy az első szakasz felújítása mikor kezdődhet, és hogy ez egybeesik-e a a közgyűlés által tavaly elfogadott ütemezéssel, vagy netán előrehozzák a fejlesztést.

Nyitókép: A Népliget 2022. augusztus 2-án, háttérben a Planetárium kupolája (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)