Elhalasztott építkezések a fővárosban

A cikk angol nyelvű változata: Postponed constructions in the capital

2022. szeptember 20. 16:00

Összesen 284 tervezett állami beruházás elhalasztásáról és átütemezéséről döntött a kormány – derült ki egy napokban közzétett listáról. Az intézkedés budapesti építkezéseket is érint: elhalasztják többek között a Kelenföldi pályaudvar épületének átalakítását vagy az ELTE Trefort-kerti campusának fejlesztését.

Az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára, Csepreghy Nándor küldte át Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, valamint egy írásbeli kérdésre adott válaszként azt a listát, amely a kormány által elhalasztott és átütemezett állami beruházásokat tartalmazza. A listán összesen 284 tétel olvasható, amelyek egyelőre nem valósulnak meg.

A lista alapján az elhalasztott állami beruházások között a közlekedési infrastruktúrát érintő építkezések – közútfelújítások, autóutak építése –, egészségügyi és sportintézmények fejlesztése, oktatási intézmények felújítása, bővítése, valamint épületek energetikai fejlesztése található.

Budapesten a következő beruházások elhalasztásáról  döntöttek: a ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium Trefort utca 8. és Szentkirályi utca 7–9. számok alatti ingatlan infrastrukturális fejlesztése, az ELTE Trefort-kerti campus (Puskin utca 9.) infrastrukturális fejlesztése, az ELTE Lágymányosi Déli tömb új épületszárny építése, a Budapest-Kelenföld vasútállomás volt felvételi épületének átalakítását és felújítását célzó beruházás, a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program a IV., X., XIII., XXI., XXII. kerületekben, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium teljes rekonstrukciója, valamint a BVSC sportcélú létesítményfejlesztési program.

Itt található a teljes lista.

Forrás: parlament.hu

Nyitókép: A Budapest-Kelenföld vasútállomás volt felvételi épületének megújulásáról készült 2021-es látványterv (Forrás: Közlekedési Múzeum)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A régi Kelenföld állomás felújításának elmaradását nagyon sajnálom. Igaz, már a modern fedett peronok és az aluljáró vette át a szerepét, de a vonatból látszik a nagyon lepusztult épület. Egy modellvasút kiállítás lett volna benne, sajnálatos, hogy csak később valósul meg.

Válaszok:
Sándor | 2022. szeptember 21. 12:12

Valóban szomorú a halasztás, mert minden nap csak jobban romlik az állapota. Ma is sokba kerülne, de ahogy múlik az idő egyre többe fog kerülni a felújítás.
Lehet itt vasútmodell kiállítás vásárokkal egybekötve, de lehet egy vasutasklub is. Szóval sokféle funkciót el lehet képzelni.
A MÁV (szintén állami szervezet) felújíttathatná, és sokféle célra használhatná.


Kinek mit intézett a kormánya...Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó