Az M3-as metró felújításával kapcsolatban a BKV azt közölte, hogy jövő év tavaszán adható át az utasforgalomnak az M3 teljes szakasza – az első negyedéves befejezést követő hatósági ellenőrzések után. A kivitelezési munkák ütemterv szerint haladnak – olvasható a BKV honlapján, ahol a cég azt is közölte: reményei szerint „még a tervezettnél hamarabb is sikerül átadni néhány állomást az utazóközönségnek”.

A közlekedési társaság tájékoztatójából az is kiderül, hogy az M3 metró teljes vonalán a felújítási munkálatok 2023 márciusában fejeződnek be. Mint írják, az állomások utasforgalomnak történő átadását a következők szerint tervezik: 2023 januárjában megnyílnának az utasok előtt a Ferenciek tere és Deák Ferenc tér állomások, így a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között ettől az időponttól már metró szállítaná az utasokat. Autóbuszos pótlás a Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között lenne.

A Deák Ferenc tér munkaközi látványterve (Forrás: Metró Felújítási Projekt Igazgatóság)

2023 márciusában átadnánk az utasforgalomnak az Arany János utca és a Nyugati pályaudvar állomásokat, valamint a Dózsa György úti megállót, már akadálymentes elérhetőséggel. Így az M3 metró ekkor már teljes vonalon közlekedne, ám a Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokon megállás nélküli haladna át – közölte a BKV. „A metrópótlás teljesen megszűnne, a Nagyvárad tér és Lehel tér állomáspótló járatokkal lenne megközelíthető” – tették hozzá.

A Nyugati pályaudvar munkaközi látványterve (Forrás: Metró Felújítási Projekt Igazgatóság)

A Nagyvárad tér és Lehel tér – ahol a korszerűsítés csak 2022 májusában kezdődött – 2023 májusában nyílik  meg az utasforgalom előtt,  így ekkor fejeződik be az M3 metróvonal rekonstrukciója – a BKV tegnapi közlése szerint.

Forrás: BKV Zrt.

Nyitókép: A M3-as metró egyik megújult állomása (Fotó: MTI/ Balogh Zoltán)