135 éve tették le az újlaki zsidó templom alapkövét

A cikk angol nyelvű változata: The foundation stone of the synagogue in Újlak was laid 135 years ago

2022. október 16. 14:00

A Frankel Leó úti – akkoriban Zsigmond utcai – zsinagógát építésekor újlaki zsidó templomként emlegették. Tervezője Fellner Sándor volt, a budavári Pénzügyminisztérium megalkotója. A II. kerületi zsinagógát ma már nem olyannak látjuk, mint építésének idején, hiszen azóta egy lakóházzal körbeépítették.

Az újlaki zsidótemplom alapkövét 135 esztendővel ezelőtt, 1887. október 16-án tették le. Az alapító okmány szerint a templomot Fellner Sándor műépítész tervezte, az építési munkákat pedig Wellisch Sándor és Gyula építőmesterek végezték. 

A neológ zsinagóga a II. kerületben, a Frankel Leó út 49. szám alatti telken áll (korábban Zsigmond utca 49.), 1888. augusztus 8-án szentelték fel, az épület 400 ember befogadására volt alkalmas. A neogótikus stílusú zsinagóga környezetében eredetileg földszintes házak álltak, 1928-ban épült elé U alakban egy hatemeletes bérház. A Duna felé nyitott épület körbefogja a zsinagógát, amelyet a Frankel Leó út felől, a lakóház háromárkádos kapuján át lehet megközelíteni. A  bérház homlokzatát Dávid-csillag, Mózes kőtáblái és más zsidó vallási szimbólumok díszítik.

A bérház Frankel Leó út 49. alatti homlokzatát zsidó vallási szimbólumok díszítik. Innen közelíthető meg a körbeépített zsinagóga (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A zsinagóga homlokzata klinkertéglával borított, az előreugró bejárati részen fából készült díszes kapu található. Az épületet 2000-ben teljesen felújították. 

A Frankel Leó úti zsinagóga bejárata (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A zsidótemplom alapkőletételének ötven esztendős jubileumán, 1937-ben a budai hitközség nagy ünnepséget szervezett – számolt be a Budai Napló 1937. október 28-án.  

Nyitókép: A Frankel Leó úti zsinagóga épülete napjainkban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó