A Tégy egy gyertyát nemzetünk nagyjai sírjára elnevezésű kezdeményezés keretében a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) lehetőséget biztosít arra, hogy a november 1-jén a Fiumei úti sírkertbe látogatók nem csak a hozzátartozóik, hanem a védett sírban nyugvó elődeink sírjaira is elhelyezzék az emlékezés gyertyáit. 

A NÖRI évek óta megemlékezik azokról a Fiumei úti sírkertben nyugvó hírességekről, akiknek a sírját már nem látogatják. Idén először a látogatók is csatlakozhatnak ehhez a hagyományhoz. A NÖRI gyertyát biztosít mindazoknak, akik szeretnének részt venni a kezdeményezésben. A sírkert bejáratánál található Infópontban kérhetnek gyertyát és térképet mindazok, akik saját halottaik mellett történelmünk nagyjaira is emlékezni kívánnak.


Arany János sírja a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu) 

November 1-jén, délután három órától népzenével kísért ünnepi szentmise és virrasztás lesz a sírkert központjában, a Szentkereszt szakrális téren. Az eseményen a Villő és a Fuvalom Énekegyüttes, a Vox Angelis (a Szent Angéla Ferences Gimnázium gregorián énekesei) valamint a Magyar Tekerőzenekar is közreműködik – olvasható a NÖRI lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményében.

Ezt követően Magyarország sírkertjében… címmel a Magyar Tekerőzenekar történeti énekeket és 48-as dalokat ad elő a magyar hősökről, majd a Villő együttes előadásában egyházi népénekek és archaikus népi imádságok zendülnek fel. Végezetül népi halottas- és virrasztóénekeket lehet meghallgatni a Fuvalom együttes előadásában. 


 A Fiumei úti sírkert mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából meghosszabbított nyitvatartással látogatható (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu) 

A Fiumei úti sírkert mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából, november 1-jén és 2-án meghosszabbított nyitvatartással látogatható: 7 órától 20 óráig várják az emlékezőket. A három nagy mauzóleum és a Temetőiroda zárva lesz, tájékoztatást az Infópontban lehet kérni.

A sírkert területén a parkolás – az elmúlt napokhoz hasonlóan – november 1-jén és 2-án is ingyenes lesz. A Nemzeti Örökség Intézete november 1-jén (kedden) 8 és 19 óra között elektromos kisbusz segítségével ingyenesen szállítja a rászorulókat a Fiumei úti sírkerten belül.

Forrás: Nemzeti Örökség Intézete

Nyitókép: A „Tégy egy gyertyát nemzetünk nagyjai sírjára” elnevezésű program keretében a látogatók elhelyezhetik az emlékezés gyertyáit nagy elődeink sírjaira (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)