Multifunkciós rendezvényteret avattak a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének tetőterében – írja az MTI.

A gyönyörűen felújított, történeti terek fölött jött létre ez a multifunkciós terem – hangsúlyozta a szerdai megnyitón a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Vincze Máté emlékeztetett arra, hogy az Ybl Miklós tervezte dalszínházban Medgyaszay István építész hozta létre azt a teret – az Andrássy úti front felőli tetőzet fedélszékében betonoszlopok beépítésével –, amely több mint száz éven át jelmezraktárként működött.

Az Operaház új, multifunkciós rendezvényterének avatása az Andrássy úti épület tetőterében 2022. november 2-án, a képen Sümegi Eszter Kossuth-díjas operaénekes (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója hozzátette, az épület elmúlt ötéves felújítását követően, a jelmezraktár Eiffel Műhelyházba költözésével a dalszínház saját tervei alapján alakította ki Medgyaszay-terem néven új, 430 négyzetméteres, multifunkcionális rendezvényterét.
Az Andrássy úti homlokzat mögött sikerült olyan, mintegy 100 fő befogadóképességű rendezvényteret létrehozni, amely egyaránt otthona lehet dalesteknek, kiállításoknak, kamarakoncerteknek, ifjúsági programoknak, ének- és gyermekkari próbáknak és egyéb rendezvényeknek – közölte.

Ókovács Szilveszter elmondása szerint az Operaház saját gyártású akusztikai elemekkel tette zenei előadások befogadására is alkalmassá a termet, amely a karzatlépcsőházakon keresztül és az ott található liftek segítségével is megközelíthető.

 Ókovács Szilveszter főigazgató beszédet mond  a Medgyaszay-teremben (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Forrás: MTI

Nyitókép: Az Operaház (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)