Egyelőre nem kezdődik el az Országház belső felújítása – közölte az Építési és Beruházási Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A tárca közleményében hangsúlyozták: a kormány a szankciós válság miatt és a költségvetési egyensúly megőrzése érdekében felfüggesztett minden, még el nem kezdett beruházást. Ez érvényes az Országház amúgy időszerűvé vált belső korszerűsítésére is – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent kormányhatározat nem az Országház felújításáról, hanem a várhatóan többéves belső felújítás lehetőségeinek megvizsgálásáról szól. A kormány arról döntött, hogy amikor az anyagilag lehetséges, támogatja a sok szempontból elavult Országház belső rekonstrukciójának elindítását – jelezték.

Az Országház díszlépcsőháza (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

A 120 éves Országház külső felújítása ugyan befejeződött, de ahhoz, hogy a következő 120 évben is a magyar törvényhozás otthona lehessen, energetikai, gépészeti, biztonsági rendszereit, elektromos hálózatát sürgősen korszerűsíteni kell – emelték ki.

Ahhoz, hogy ezt a munkát a szakemberek az anyagi források rendelkezésre állása után megkezdhessék, most arra van szükség, hogy a rekonstrukció lehetőségeiről 2023 közepéig terv készüljön. Mindaddig az Országgyűlés épületének belső, tervezett munkálatai – bár időszerűek és szükségesek – „most még bizonytalan tervek” – fogalmaztak a közleményben.

Forrás: MTI

Nyitókép: Az Országház épülete (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)