A II. kerületi Budakeszi út 51. szám alatt található romos templomot 1822. október 6-án szentelték fel Szűz Mária és Nepomuki Szent János tiszteletére. A kis kápolnának Sissi királyné is gyakori látogatója volt, mikor gyermekeivel, Gizellával és Rudolffal 1866-ban a szomszédos villában töltötték a nyarat Kochmeister Frigyes báró invitálására – olvasható a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Facebook-oldalán abból az alkalomból, hogy november 3-án kiállítás nyílt a 200 éves kápolnában. 

A Ferenchalmi Szűz Mária- és Nepomuki Szent János-kápolna 1954-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 26803)

A bejegyzésből azt is megtudjuk, hogy a műemléki védelem alatt álló Ferenchalmi Szűz Mária-kápolna 2011 óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tulajdonában van. Az épület korábbi fényét megcsonkított környezete és jelenlegi romos állapota ellenére is hordozza. Legutóbbi kiégése a belső teret gyakorlatilag elpusztította. Azóta állagmegóvó munkálatok történtek, de a belső tér rekonstrukciójára nem került sor. A kápolna különleges hangulatú romos terébe azonban visszaköltözött az élet: imaóráknak, kisközösségi összejöveteleknek ad helyet.

Beszámolnak arról is, hogy a templom most funkcióbeli és építészeti megújulás előtt áll. A Szeretetszolgálat keresi a megoldást, hogy a hely a szervezet eszmei szándékainak megfelelően szolgálni tudja a közösségeket, különös figyelmet fordítva a legelesettebbekre. E megoldáskeresés egyik lépéseként a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának Középülettervezési Tanszéke a Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) szekciókiírását 2020-ban a Ferenchalmi kápolna újrahasznosítási lehetőségeire hirdette meg.

A műemléki védelem alatt álló templom most funkcióbeli és építészeti megújulás előtt áll (Fotó: Kovács Bence)

Az egyetem hallgatóinak a templom és környezete közösségi szerepét újragondoló makettjeit a 200 éves évforduló alkalmából a kápolnában rendezett kiállításon mutatták be. A makettek mellett Majoros Árpád Csabának, a Szeretetszolgálat fotóriporterének a képeit is kiállították, amelyek az ország hátrányos helyzetű térségeiben álló elhagyatott templomokról készültek.

 A jubileum alkalmából makett- és fotókiállítást nyílt november 3-án (Fotó: Kovács Bence)

A megnyitón a résztvevőket Sándor Bertalan Brúnó, a Szeretetszolgálat országos központjának lelkivezető munkatársa köszöntötte, majd a tárlatokat Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke nyitotta meg, végül Fejérdy Péter, a BME Középülettervezési Tanszékének egyetemi docense mutatta be a maketteket. A zenés programot a Máltai Szimfónia tatabányai növendékei adták – írja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A kiállítás november 30-ig, előzetes bejelentkezés után tekinthető meg a kápolnában. 

Nyitókép: Kétszáz éves a Budakeszi úton található Ferenchalmi Szűz Mária-kápolna (Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat)