Márciusban kezdődött meg Pasaréten a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tulajdonában álló II. kerület, Szilfa utca 4. szám alatti épületegyüttes átalakítása és felújítása. Az itt működő Testvérkék Ferences Óvoda, valamint a Gondviselés Háza idősek napközi otthona a megszépült épületet már birtokba is vehette.

A megújult és kibővült pasaréti Testvérkék Ferences Óvoda és a vele egy komplexumot alkotó Gondviselés Háza Gondozási Központ az átadás napján (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A ház átalakításával a legfontosabb cél az óvoda bővítése volt, ennek érdekében a korábbi magasföldszinti színházteremből két óvodai foglalkoztatót alakítottak ki. A tetőtér az átépítést követően az óvoda adminisztrációjának ad helyet, és raktárként is szolgál. Az alagsorban egy tornaszobát alakítottak ki, szintén az óvoda számára, valamint az udvart is felújították.

Az épületegyüttesen korábban azbeszttartalmú palafedés volt, ezt elbontották, és új tetőhéjalás készült. A régi ajtók, ablakok helyére hőszigetelt nyílászárókat építettek be, és valamennyi helyiséget felújították. A konyhát szintén korszerűsítették, új ételliftet is beépítettek. Az idősek napköziotthona a mélyföldszinten kapott helyet.

A II. kerületi Szilfa utca 4. szám alatt működik a Testvérkék Ferences Óvoda és a Gondviselés Háza (Fotó: Soltész Miklós Facebook-oldala)

Az ünnepélyes átadót november 10-én a Pasaréti Közösségi Házban tartották meg. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a ferencesek munkáját méltatta, megemlítve, hogy a közelmúltban sok ferences fenntartású intézményt újítottak fel vagy létesítettek. Elmondta azt is: a katolikus és református egyház által fenntartott óvodákban az elmúlt években hétezer új férőhely létesült, továbbá 12 ezer újult meg Magyarországon.

Berhidai Piusz ferences tartományfőnök arról beszélt, hogy a pasaréti családok élete és a szerzetesek szolgálata sok szálon összekapcsolódik. Ismertetése szerint a kormány 1,1 milliárdos támogatást nyújtott az óvoda bővítéséhez, a telekvásárlások után 650 millió forintot fordítottak a bővítésre, amihez a rend több mint 200 millió forinttal járult hozzá. Beszélt arról, hogy az épületegyüttes egyszerre ad helyet kicsiknek és időseknek, ez a szimbiózis pedig kifejezetten ferences érték.

Forrás: MTI, Pestbuda, Laterex, Magyar Kurír

Nyitókép: Átadták a megújult  Testvérkék Ferences Óvodát és a Gondviselés Házát Pasaréten (Fotó: Soltész Miklós Facebook-oldala)