Az V. kerületi önkormányzat gondoskodik arról, hogy az idén is minél inkább gondtalanul és ünnepi hangulatban teljen az adventi időszak:  Belváros-Lipótvárosban díszkivilágítás, betlehemek, karácsonyfák, a Szent István téren és a Vörösmarty téren karácsonyi vásárok várják az érdeklődőket – írja az MTI.

A belvárosiak számára ingyenes közösségi programokkal – adventi gyertyagyújtó ünnepséggel, adventi hangversennyel, Szent Miklós-napi rendezvénnyel, gyermekek karácsonyi jótékonysági ajándékozásával és vendéglátásával – nyújtanak lehetőséget az élményekkel teli, tartalmas időtöltésre – közölte az MTI a kerületi önkormányzat közleményére hivatkozva.

A Deák Ferenc utca karácsony előtt egy korábbi felvételen (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A kerület az energiatakarékossági és a városrész világörökségi státuszából fakadó szempontokat összehangolva, a korábbi évekhez képest a helyszínek jelentős csökkentésével tudja csak megvalósítani a díszkivilágítást. Advent első vasárnapjától vízkeresztig a főutcaként ismert tengelyt, a karácsonyi vásárokat közvetlenül érintő közterületeket, a karácsonyfával és betlehemmel díszített tereket – Egyetem tér, Ferenciek tere, Szabadság tér, Olimpia park – és még néhány utcát öltöztetnek ünnepi fényekbe. A fővárosi önkormányzat illetékességi körébe tartozó Váci utca kivilágítását is a belváros önkormányzata volt kénytelen átvállalni – olvasható az MTI által idézett közleményben.

Ezeken túl lesz karácsonyi világítás a Vörösmarty téren is, amelynek költségét az itt megrendezésre kerülő karácsonyi vásár szervezője állja. A kerület közölte azt is, hogy idén a Szent István téri vásár mellett a Vörösmarty téri vásár megrendezésére is az „Európa legjobb karácsonyi vására” címmel kétszeresen kitüntetett Advent Bazilika szervezői kaptak közterület-használati hozzájárulást.

A kivilágított Szent István tér felülnézetből (Fotó: adventbazilika.hu)

A kerületi önkormányzat nem követte a főváros korábbi gyakorlatát, miszerint ingyenesen adják használatba a közterületet a vásár szervezőjének. Az V. kerület a Szent István teret 85 százalékos kedvezménnyel, a Vörösmarty teret 90 százalékos kedvezménnyel adta használatba, összesen közel 20 millió forint összegű díjért. A hasznosításból származó bevételeket a közterületek fenntartására fogják fordítani: közterület-tisztántartási, zöldfelület-fenntartási és közútkezelési feladatokra.

Forrás: MTI

Nyitókép: A kivilágított Váci utca (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)