Felállították az ország karácsonyfáját az Országház előtt

2022. november 21. 20:00

Megérkezett Budapestre az ország karácsonyfája, amely adventtől vízkereszt napjáig díszíti az Országház előtti Kossuth teret. A 18 méter magas, több mint 6 tonna súlyú fenyőt a Heves megyei Apcról szállították a fővárosba.

Mintegy 18 méter magas, 70 centiméteres törzsátmérőjű, 6-8 tonnás ezüstfenyő érkezett hétfőn a Kossuth térre, amely eddig a Heves megyei Apc egyik családi házának kertjét díszítette – közölte az MTI az Országgyűlés Sajtóirodájának tájékoztatása alapján.

A fenyőfa a katasztrófavédelem szakembereinek, a honvédség és a rendőrség munkatársainak közreműködésével érkezett meg a Kossuth térre. A fenyőfát 2022. november 21-én állították fel. 

A Kossuth tér megújulásakor a tervezők már számoltak a fa elhelyezésével, így egy állandó, földbe süllyesztett foglalat is helyet kapott a délnyugati oldalon, amely a hatalmas fát a kialakított hevedercsatlakozókkal erős szélben is képes biztosan tartani.

Az ország karácsonyfáját állítják fel daruval tűzoltók az Országház előtti Kossuth Lajos téren (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A fenyőfát egy 130 centiméter magas, 103 centiméter széles, 36 centiméter mély, háromdimenziós hatású, 25 kilogramm súlyú, nyolcágú csillag alakú, meleg fehér fényű, energiatakarékos LED-fénnyel világító csúcsdísz ékesíti majd. Emellett 2500 folyóméter fényfüzér, benne 16000 energiatakarékos színes LED-izzó fogja díszíteni a karácsonyfát.

Idén a nemzet Betleheme – ahogyan a készítők elnevezték – Kisgyőrből érkezik, embernagyságú fából faragott figurákból áll.

Az ország karácsonyfája adventtől vízkereszt napjáig díszíti a Kossuth teret, lebontását követően a faanyagot – tűzifaként – rászorulóknak ajánlja fel az Országgyűlés Hivatala – írja az MTI.

Forrás: MTI

Nyitókép: Felállították az ország karácsonyfáját az Országház előtt 2022. november 21-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó