Már épül a Gellért-hegy oldalában a Corvinus új campusa, most bemutatták a látványterveket

A cikk angol nyelvű változata: The new campus of Corvinus is already under construction on the side of Gellért Hill, the renders have just been presented

2022. december 11. 17:00

Bemutatták a Budapesti Corvinus Egyetem már épülő, XI. kerületi új campusának látványterveit. A Ménesi út és a Mányoki út találkozásánál fekvő új egyetemi központban az oktatási épületek mellett az innovációs és közösségi terek is hangsúlyos szerepet kapnak, készül egy 180 férőhelyes kollégium, és egy 11 ezer négyzetméteres park is szolgálja majd hallgatók kényelmét. Az új campust jövő ősszel adják át.

A tervek szerint jövő ősztől vehetik birtokba a corvinusos hallgatók és oktatók az egyetem Ménesi úti új campusát – jelentette be Barta Márton, a Budapesti Corvinus Egyetem stratégiai vezetője december 9-én. Az intézményben nagyszabású digitális, infrastrukturális és oktatási fejlesztés zajlik, amelynek keretében új kollégium nyitja meg kapuit és modernizálják a Neptun tanulmányi rendszert is.

„A Corvinus folyamatosan törekszik arra, hogy megőrizze vezető szerepét a magyar felsőoktatásban, ennek érdekében átfogó digitális, infrastrukturális és oktatási modernizációba fogott” – mondta Barta Márton a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták az egyetem Ménesi úti új campusának látványterveit.

A Budapesti Corvinus Egyetem új, Ménesi úti campusának látványterve (Fotó: MTI/Budapesti Corvinus Egyetem)

Az egyetem stratégiai vezetője hangsúlyozta, egyszerre 600-700 hallgató tud majd dolgozni a campuson, amelynek minden oktatási és közösségi tere a kreatív kooperációt fogja szolgálni.  

„Multifunkciós oktatási, innovációs és közösségi központot szeretnénk létrehozni, amelyben az oktatási épületek mellett számos sport- és közösségi tér, valamint egy 11 ezer négyzetméteres park és egy 180 férőhelyes kollégium és is helyet kap” – ismertette a részleteket Barta Márton, hozzátéve: büszkék arra, hogy a következő tanévtől birtokba vehető Ménesi úti intézmény a legújabb energiahatékonysági és fenntarthatósági kritériumoknak is megfelel.

A campuson szociális eszközkölcsönző programot is indítana az egyetem, hogy a hátrányos helyzetű hallgatók is hozzájuthassanak a távoktatáshoz szükséges eszközökhöz, például tablethez, vezeték nélküli headsethez vagy webkamerához – jelezte.

Barta Márton kifejtette, a 2021 őszén megkezdett építkezés összköltsége várhatóan nettó 16 milliárd forint körül alakul, amiből 12 milliárd forint állami támogatás, további bruttó 650 millió forint pedig uniós forrás, a fennmaradó összeget a fejlesztést irányító Maecenas Univesitatis Corvini Alapítvány finanszírozza. A stratégiai vezető emlékeztetett, hogy a Corvinus 2019-ben a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként került alapítványi fenntartásba és a mostani fejlesztések is ennek az átalakulásnak az eredményei.

 A tervek szerint 2023 őszétől vehetik birtokba a hallgatók és oktatók az új campust, látványterv (Fotó: MTI/Budapesti Corvinus Egyetem)

„A felsőoktatásban folyamatosan növekszik a verseny a hallgatókért és az oktatókért, így az egyetemeknek a társadalmi és gazdasági közeggel együtt lélegző intézményekké kell válniuk. Ezt az alapítványi forma szolgálja leginkább” – fogalmazott, megemlítve, hogy az átalakítás óta megtriplázódott a Corvinus kutatási eredményessége, jelentősen emelkedett a külföldi oktatók száma, rangos nemzetközi akkreditációs kaptak és jelentős bérfejlesztést is végrehajtottak, jövő szeptembertől pedig két új, angol nyelvű szakkal bővítik a képzési palettát.

„Célunk, hogy a Corvinus Közép-Európa legjobb gazdasági és társadalomtudományi egyeteme legyen” – húzta alá Barta Márton.

A sajtótájékoztatón beszámoltak az egyetemen folyamatban lévő digitális fejlesztésekről is, amelyek egy részét az unió helyreállítási alapjából erre a célra elnyert, mintegy másfél milliárd forintos támogatási keretből valósítanak meg. A részletekről Major Péter, a Corvinus Hallgatói Szolgáltatások egységének vezetője elmondta, szeretnék Magyarországon elsőként bevezetni az online beiratkozást.

„A hallgatók és oktatók akkor lehetnek eredményesek, ha nem az adminisztrációval kell foglalkozniuk, hanem az ismeretek megszerzésére, a tanításra és a kutatásra koncentrálhatják erőforrásaikat. Ehhez gördülékenyen működő, testreszabható és rendszerszemléletű tanulmányi adminisztráció szükséges, ezért döntöttünk a Neptun-rendszer komplex továbbfejlesztése mellett” – mondta Major Péter.

Kitért arra is, az online beiratkozás bevezetése mellett azt is szeretnék elérni, hogy a hallgatók felhasználóbarát módon nyomon követhessék a szakmai gyakorlatokra vagy külföldi részképzésekre leadott jelentkezéseiket, valamint naprakészen láthassák ösztöndíjkérelmeik feldolgozását és a jogorvoslati folyamataikat.

Forrás: MTI

Nyitókép: Új campussal bővül jövőre a Budapesti Corvinus Egyetem (Fotó: MTI/Budapesti Corvinus Egyetem)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó